Notícies

  Divendres, 11 d'abril de 2014

Les Borges i Arbeca tonen a patir actes vandàlics de caire espanyolista

Han tallat els màstils de diverses estelades i han destrossat un mural a favor de la independència

La passada nit del 9 al 10 d'abril, uns desconeguts van tornar a perpetrar actes vandàlics espanyolistes a diversos pobles de l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues. En concret a aquesta darrera comarca els pobles afectats per aquesta onada de vandalisme van ser Arbeca i les Borges Blanques.

A la capital, els desconeguts van tallar els màstils en què onejaven dues estelades, una a l'entrada del poble, a davant de la Cooperativa de Sant Iisdre, i l'altra, a la plaça Ramon Arqués, a davant de l'Espai Macià. En els dos casos, segons expliquen des de l'equipament cultural, "sembla que es va utilitzar una serra radial per tallar els pals". Els autors, a més, van fer desaparèixer les estelades. L'Ajuntament de les Borges Blanques va denunciar aquests fets als Mossos d'Esquadra.

A Arbeca, la mateixa nit, també van serrar el pal d'11 metres de l'estelada ubicada al Tossal Gros, prop de Puiggròs i es van endur la bandera. A més, van destrossar el mural que hi ha a l'entrada del municipi en què hi posa "Arbeca per la independència". En tots els casos, els ajuntaments i l'Assemblea Nacional Catalana han condemnat aquests actes i, a hores d'ara, els dos màstils de les Borges i el mural d'Arbeca ja estan arreglats de nou. L'estelada d'Arbeca es reposarà tan aviat com sigui possible, segons l'ANC.

Segons l'Ajuntament de les Borges i l'ANC, tot fa pensar que es tracta d'una onada espanyolista organitzada perquè en tots els casos -també als pobles de fora de les Garrigues- els autors dels fets van actuar serrant els màstils i robant les estelades.

Antecedents

El passat desembre de 2013 ja van aparèixer diverses pintades espanyolistes a alguns pobles de la comarca. A les Borges Blanques, els espais afectats per aquestes pintades, que estaven signades amb les sigles 'DNJ' que corresponen a la secció jove del grup d'ultradreta Democràcia Nacional, van ser l'Espai Macià i les seus d'Esquerra Republicana i de Convergència i Unió.

A més, a principis d'aquest mes d'abril, van tornar a aparèixer pintades signades per aquest grup feixista a la seu de CiU de les Borges -ja s'havien esborrat les anteriors- i a una paret del costat de l'INS Josep Vallverdú. Aquestes pintades deien "Muerte al separatismo" i "Juventudes anti-droga".

Pintades de principis de mes a la seu de CiU de les Borges (foto:SomGarrigues).
Un dels màstils tallats a les Borges (foto: territoris.cat).
El mural d'Arbeca ja restaurat (ANC Arbeca).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa