Notícies

  Dilluns, 11 de gener de 2021

JARC i Unió de Pagesos demanen ajuts directes pels productors afectats pel Filomena

Pel que fa a les Garrigues, el sindicat apunta que " hi ha moltes zones on les oliveres s'hauran de tallar, sobretot les més joves, i necessitaran com a mínim tres anys per recuperar-se"

Els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) sol·liciten al Departament d'Agricultura que posi en marxa ajuts directes pels productors d'olivera afectats del temporal Filomena de Terra Alta, Ribera de l'Ebre i les Garrigues, on ha deixat entre 40 i 60 centímetres de neu, tal com vam explicar des d'aquesta emissora. Segons expliquen des del JARC, "els arbres han quedat completament coberts per la neu i amb moltes branques trencades, en aquestes zones, el que implicarà que s'hauran de tallar des del soc i per aquest motiu es comprometrà la producció dels pròxims tres anys".

A més d'això, l'entitat està valorant els graus d'afectació en altres sectors, per tant, no descarta que aquestes mesures de suport s'hagin de fer extensives a altres sectors agrícoles o ramaders, així com a altres zones afectades per la climatologia durant aquests dies.

Unió de Pagesos també demana a les administracions mesures de suport pels efectes del temporal de neu

A banda dels JARC, Unió de Pagesos també demana a les administracions "mesures de suport per pal·liar els danys als cultius i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes del temporal de neu que ha afectat el cap de setmana passat a Catalunya, tal com vam informar des d'aquesta emissora. El sindicat també demana "celeritat a l'hora de dur a terme les valoracions dels danys per tal de poder prendre mesures de manera ràpida i efectiva perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per danys meteorològics".
 
Unió de Pagesos alerta, en una primera valoració dels danys ocasionats pel temporal de neu, que les oliveres han resultat molt afectades, amb esquinçades i branques trencades, sobretot a les comarques de les Garrigues, les Terres de l'Ebre (Terra Alta, Ribera d'Ebre), del Camp de Tarragona (Priorat) i de la Plana de Lleida (Sud del Segrià, sobretot a Llardecans, Maials, Torrebesses i Sarroca i Urgell). El sindicat recorda que "encara no és possible tenir una valoració més acurada perquè la pagesia no pot accedir a les finques a causa de les gelades i de l'acumulació de neu, molt humida i amb molt de pes". En aquestes comarques és on hi ha hagut més danys per esquinçada i trencada de branques". Per al sindicat, si en els pròxims dies persisteixen les gelades, "els danys poden ser molts més elevats per a les oliveres". 

Pel que fa a infraestructures, a Juneda s'han enfonsat dues naus d'una granja d'aviram pel pes de la neu, amb danys en animals i infraestructures, ja que les instal·lacions han quedat força malmeses.
 
 

Una olivera trencada a causa del temporal (foto: JARC).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa