Notícies

  Dimecres, 13 de gener de 2021

Es constitueix de nou a les Garrigues la Coordinadora per una eòlica i solar sostenibles

Davant l'elevada quantitat de projectes de parcs eòlics i solars que es projecten a diferents punts de la comarca i que s'afegirien als que ja estan en funcionament

Arran de l'allau de projectes de centrals eòliques i solars que estan afectant les Garrigues, s'ha reactivat la Coordinadora per una eòlica i solar sostenibles.

L'any 2009, la Coordinadora va promoure l'Acord Comarcal per l'Energia Eòlica Sostenible a les Garrigues per fer front a les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP), que va rebre més de 1.700 signatures d'adhesió.

Les entitats que han reactivat l'ens són l'Ateneu Popular Garriguenc, l'Associació pel Foment de Turisme a les Garrigues, el Centre Excursionista Borges-Garrigues, La Banqueta de Juneda, Ipcena, Trenca i el Centre d'Estudis de les Garrigues.

Aquestes organitzacions consideren la necessitat de fer "un desplegament racional i ordenat d'aquestes energies, ara com ara, totalment allunyat de l'allau indiscriminat de projectes que amenaça amb una massificació que, de fet, ja es produeix en alguns municipis".

Les entitats ja van presentar al·legacions a l'acord de la Ponència de les energies renovables en relació a la central eòlica de la serra de la Llena i han redactat el manifest 'Salvem la Serra de la Llena', que ja ha començat a rebre adhesions.

El 2009, la plataforma, junt amb organitzacions de les comarques de Girona i Tarragona, van dur les decisions de la Generalitat al Tribunal contenciós-administratiu, "acció que ara no es descarta repetir", segons informen. La Coordinadora, a banda d'accions jurídiques, preveu realitzar xerrades, taules rodones amb experts, etc.

 El primer acte que preveu dur a terme és una xerrada informativa virtual amb el títol 'L'allau d'energies renovables a les Garrigues. Què podem fer?', que es farà el dimarts, 19 de gener, a les 19.30 hores, i comptarà amb Sergi Saladié, geògraf i professor de la URV, Ramon Queralt, ambientòleg, i Pili Sanmartín, del Celler Bàrbara Forés (Terra Alta).

Els parcs eòlics i solars a les Garrigues

En aquest sentit, cal recordar que a la comarca, actualment, hi ha 87 aerogeneradors en funcionament:

  • 57 entre els termes de la Granadella i Bellaguarda: 15 a Monclues, 20 a Sant Antoni i 22 a les Rotes (part dels quals al terme de Bellaguarda).
  • 30 entre els termes de Fulleda i Tarrés: 3 a Serra del Vilobí II i 27 a Serra del Vilobí.

A més d'aquests, també n'hi ha en funcionament a Almatret, al Segrià sud.

Tot i que aquests són els molins que estan en funcionament, hi ha un projecte acceptat amb 33 aerogeneradors més (147 MW de potència total) dividits en tres centrals (Comella, les Cavasses i el Sant Joan), entre Juncosa i la Pobla de Cérvoles. Pel que fa a aquest projecte, entitats ecologistes en van demanar la seva anul·lació "per l'amenaça que suposen a espècies en perill d'extinció, com l'àguila cuabarrada". A la Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat també s'hi ha registrat un projecte de 5 molins més a l'Albi (les Guàrdies), 9 al Vilosell (Coll de Targa) i 9 més entre els termes del Vilosell i l'Albi (els Gorgs). A més d'aquests, es projecta la instal·lació de més d'un centenar d'aerogeneradors entre les Garrigues i pobles del Segrià sud, empresos, bàsicament, per grans empreses com Repsol, Forestalia, Endesa o Naturgy, segons informa SomGarrigues.

I als parcs eòlics cal sumar-hi les més de 700 hectàrees dedicades a parcs solars fotovoltaics que hi ha actualment. A més, la Generalitat ja ha donat el vistiplau per iniciar la tramitació a tres macroparcs entre l'Albi-Vinaixa, Cervià i el Cogul-Granyena, tots tres promoguts per l'empresa Ignis, amb seu a Madrid. A part d'aquests, n'hi ha més de projectats tant a pobles de les Garrigues com del Segrà sud.

Treballs de manteniment a Vilobí II, al Tarrés (foto: arxiu).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa