Notícies

  Dimecres, 13 de gener de 2021

Estimen que la nevada ha provocat danys a més del 80% de les oliveres i es preveu una davallada important en les properes collites

Els pagesos alerten que si persisteix el fred els danys podrien ser similars als de les gelades del 2001

Unió de Pagesos considera que els danys de la nevada del cap de setmana passat a les oliveres podria superar el 80% del conreu per la repercussió que pot tenir en les collites, en una primera estimació i a l'espera de disposar d'una valoració més acurada tan aviat com es pugui accedir a les finques i de com evolucionin les temperatures aquesta setmana.
 
Les comarques més perjudicades per la neu, que ha esquinçat i trencat moltes branques d'olivera, han estat la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, les Garrigues, el sud del Segrià i l'Urgell. En una primera estimació, el sindicat considera que les plantacions més joves poden tenir una afectació més greu i que els danys, en general, poden anar més enllà del 80% per a tot el conreu. Els efectes de la nevada fan preveure una davallada important en les properes collites, fins i tot en casos concrets podrien ser nul·les o gairebé nul·les.
 
En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a l'Administració una actuació ràpida i que activi els mecanismes de suport per al sector al més aviat possible. El sindicat ha iniciat converses amb diferents DOP dels territoris afectats per fer un front comú per donar resposta a la situació del sector i establir les actuacions que necessàries per a un futur pla de recuperació.

Els pagesos alerten que si els fred s'intensifica com ho ha fet aquesta passada matinada, els danys a les oliveres que s'han vist afectades per les nevades del temporal Filomena a les Garrigues, sud del Segrià, l'Urgell, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre podrien ser similars als de les gelades del 2001. Ramon Bonet, d'Unió de Pagesos, ha assenyalat que els arbres no suporten gaires dies seguits amb temperatures de més de 6 sota zero, ja que l'olivera és mediterrània i el fred li acaba provocant la mort. Per això, ha demanat al Govern que "es posi les piles" davant una situació "greu" i ha apostat per treballar conjuntament amb els sindicats una vegada s'hagi fet una avaluació més precisa dels danys.

La neu que va caure dissabte i diumenge era molt humida, pesava molt, i es va acumular amb grans quantitats de les rames, que en el cas dels arbres més joves, no han pogut suportar el pes. Moltes s'han trencat o doblegat, i això provocarà que al final també s'hagin d'acabar tallant.

Però més enllà de la neu acumulada i les branques caigudes, el que més preocupa ara als pagesos és el fred. El termòmetre ha caigut en picat la passada matinada, per sota dels -5 i -6 graus, i aquesta és una temperatura que les oliveres no suporten massa dies i els pot provocar la mort. Bonet tem que si el fred s'allarga, es pugui repetir una situació similar a la de les gelades de 2001, quan el sector es va veure seriosament afectat amb pèrdues milionàries que es van traduir amb l'arrencada de molts arbres

Finalment, Bonet a demanat a l'Administració que es facin càrrec de la situació i "s'adonin del mal que hi ha hagut i hi haurà". Per això, des d'Unió de Pagesos s'aposta pel treball conjunt amb sindicats i mirar de trobar una solució als possibles danys. A més, Bonet ha lamentat que en el cas de la zona de Vinaixa i l'Albi, els danys s'han vist agreujats pel fet que l'octubre de 2019 van partir les conseqüències de les inundacions de la Dana.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que les nevades provocades pel temporal Filomena han afectat unes 35.000 hectàrees de conreus d'olivera. La superfície seria menor que la que es va veure afectada per les gelades de 2001, segons informa Món Rural.

Els efectes de la neu en un tros d'oliveres de Vinaixa (foto: monrural.cat).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa