Notícies

  Dimecres, 17 de febrer de 2021

Les Borges, commocionada per la pèrdua, en pocs dies, de tres veïns coneguts

Es tracta de Maria Carme Solé i Ramon Espasa, que van perir a causa del cornavirus, i del jove Cosmin Ionescu, que va perdre la vida després de lluitar contra el càncer

En els darrers dies, les Borges Blanques ha sofert la pèrdua de tres veïns ben coneguts i estimats al poble. Es tracta de Maria Carme Carmé Solé i Espuga, de 72 anys, que va morir el passat 8 de febrer, i de Ramon Espasa Molgó, de 54 anys, que va traspassar ahir, 16 de febrer, tots dos a causa del coronavirus.

En els dos casos, per la seva vinculació en l'àmbit cultural i associatiu, en el cas de la Carme, i en el món del futbol, per part del Ramon, hi ha hagut un ampli reconeixement de la trajectòries de cadascun, que s'ha deixat veure tant en actes simbòlics d'homenatge i record, com per les xarxes socials, amb molts escrits de record i expressant el condol a les famílies.

A més d'aquests dos decessos, a les Borges també s'ha plorat la mort del jove Cosmin Ionescu, de 19 anys, que va perir el passat 10 de febrer, després d'una llarga lluita contra el càncer.

Maria Carme Solé

Llicenciada en Sociologia, des del 1980 i fins la seva jubilació, l'any 2014, va treballar a la secretaria de l'Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques (primer Institut de Formació Professional). També va ser professora a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) de Cervera.

Era una apassionada de l'art, amb estudis de pintura cursats amb l'Ernest Ibáñez a l'Escola de Belles Arts, i formava part del grup d'artistes Laberint Blau, creat al voltant de l'artista Edith Schaar, establerta a la Floresta. Entre altres iniciatives, va integrar durant 11 anys del jurat del concurs de pintura infantil del celler Mas Blanch i Jové En l'àmbit cultural, entre altres, era membre de l'Agrupació Sardanista de les Borges Blanques i també redactora de la revista Terrall.

En molts escrits de record de la Carme es fa referència al seu compromís social: va ser fundadora i vicepresidenta de la Creu Roja a les Garrigues i va col·laborar amb diferents iniciatives solidàries com el Banc dels Aliments o la campanya Roba Amiga, a més de l'ajuda que oferia sempre que calia en el dia a dia a les persones del seu entorn.

Des de l'Institut Josep Vallverdú (d'on hem consultat la seva biografia), des de la Federació Sardanista de Lleida, els Jubilats de Granyena de les Garrigues, la revista Terrall, Creu Roja, l'Agrupació Sardanista de les Borges Blanques i la Colla Brut Natura, entre altres, a més de nombrosos veïns, es va retre homenatge a la Carme, que va ser acomiadada, de manera íntima, a causa de la pandèmia, al cementiri, on els seus familiars van anar rebent tothom que se'n volia acomiadar i donar-los el condol.

Ramon Espasa

Ramon Espasa, nascut el 1966, era conegut per tots els amants del futbol de les Borges Blanques i de la demarcació de Lleida. De fet, tal com s'expressa en molts missatges de record després de la seva pèrdua, era el responsable dels primers passos de molts joves en aquest esport que tant estimava.

Com a jugador va militar a les files del Borges, l'equip del seu poble, al Lleida, al Reial Madrid C, al Parla, Balaguer, Mollerussa, l'Hospitalet, Gramanet, Tremp, Artesa de Segre i Ivars d'Urgell. A més, però, la seva trajectòria va destacar per la seva dedicació a la consolidació del futbol base i a la formació de joves jugadors.

En aquest sentit, havia estat entrenador a diversos pobles, entre els quals, és clar, a les Borges, on, a més del futbol 11, s'havia encarregat dels equips de futbol sala del col·legi Joan XXIII. Va impulsar l'Escola Comarcal de Futbol de les Garrigues i la del Baix Segrià, però també va encarregar-se dels equips base del Lleida i del FIF Lleida, entre moltes altres iniciatives per promocionar la pràctica del futbol. Actualment era coordinador del planter del Mollerussa i entrenava el Soses, a Tercera Catalana.

Un cop es va conèixer la notícia del seu decès, les xarxes socials es van omplir de missatges de record per part de moltes persones que, gràcies al futbol, havien compartit estones i aprenentage amb Espasa. A més, diversos clubs i entitats de l'àmbit futbolístic i esportiu van mostrar les seves condolences, i a Alcarràs, on havia gestionat el Patronat d'Esports, se li va retre ahir un homenatge en què van assistir, a més de la seva família, diverses personalitats del món de l'esport.

Cosmin Ionescu

El jove Cosmin duia des dels 10 anys lluitant contra el càncer i tothom que l'ha conegut en destaca la seva valentia i optimisme, malgrat la malaltia. Era col·laborador de l'Associació de Familiars i Amics de Nens amb Càncer (Afanoc) i en formava part, també, del grup de joves.

Li encantava la música i era DJ, havia punxat a diverses festes de les Borges Blanques i, per ajudar als nens i nenes malalts de càncer i les seves famílies, va organitzar, juntament amb la seva mare Elena i amb la col·laboració de diverses entitats, una festa al Pavelló de l'Oli amb la qual es va aconseguir recaptar 7.450 euros que es van entregar a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per ajudar a la investigació del càncer infantil.

Des del col·legi Mare de Déu de Montserrat, d'on va ser alumne, l'Afanoc, l'Ajuntament de les Borges Blanques i el Grup d'Armats de les Borges Blanques, entre altres entitats i molts amics, el Cosmin va ser recordat amb nombrosos missatges de record i de condol a la família.

Des de Ràdio les Borges vam parlar amb la seva mare amb motiu de l'organització de la festa per recaptar fons pel càncer infantil, amb la qual també vam poder col·laborar.

Maria Carme Solé.
Ramon Espasa.
Cosmin Ionescu.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa