Publicitat
Notícies
Dimecres, 24 de març de 2021Tracjusa de Juneda rep el vistiplau de Territori i Sostenibilitat per tractar purins mitjançant la incineració de residus
El projecte, que ha comportat una àmplia oposició d'entitats, partits i veïns, va rebre l'autorització ambiental en la Ponència Ambiental del 23 de març
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat l'autorització ambiental perquè Nova Tracjusa, la planta de tractament de purins a través de la incineració de residus de Juneda, es pugui posar en marxa. Aquesta autorització es va acordar ahir, 23 de març, en la Ponència Ambiental, segons informa el diari Segre.
El punt de l'ordre del dia d'aquesta ponència en què es fa referència al vistiplau a Tracjusa és el següent: "RESOLUCIÓ TES/ 2021, per la qual s'atorga l'autorització ambiental amb declaració d'impacte ambiental d'una modificació substancial a l'empresa Tractaments de Juneda, SA (TRACJUSA), per una activitat de planta de tractament de purins i altres residus orgànics, i gasificació de residus al terme municipal de Juneda".
Cal recordar que el juny del 2019, la planta va rebre l'autorització ambiental provisional, un fet que, igual com ha passat al llarg dels cinc anys de tràmits que han transcorregut des del plantejament del projecte fins a la seva aprovació, va provocar el rebuig d'entitats ecologistes, associacions del territori, ciutadans i partits que han mostrat el seu posicionament contrari a aquesta planta.
De tractar les dejeccions amb gas natural a fer-ho amb la crema de residus urbans
La planta Tracjusa de Juneda, que anteriorment es dedicava al tractament de purins amb gas natural, va haver de tancar les portes el 2014, com totes les altres plantes d'aquest tipus de l'Estat espanyol, per la retallada de les primes. Ara, amb aquesta aprovació definitiva i amb la incorporació de noves mesures de conrol i seguretat, l'activitat es reprendrà però incinerant combustible derivat de residus per assecar el purí, en lloc de gas natural. Nova Tracjusa rebria una part de residus de les Garrigues i del Pla d'Urgell, mentre que el 67% restant procediria d'altres indrets de Catalunya, segons l'estudi que els mateixos promotors de la planta van encarregar a l'ambientòleg Ramon Folch.
Segons els promotors, la cooperativa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), que integra uns 160 ramaders, aquest canvi en el funcionament de la planta "resol el problema de l'excedent de les dejeccions ramaderes a la comarca sense dependre de les primes i alhora contribueix a la gestió dels residus urbans". A més, en actes informatius que van dur a terme, afirmaven que, pel que fa a les emissions contaminants, "s'atenen a uns nivells molt menors que els que permet la normativa".
El projecte va estar 30 dies en període d'exposició pública, tot i que el Parlament havia instat l'estiu del mateix any a no impulsar plantes d'aquest tipus. A més, el març del 2020, el Parlament va aprovar una moció que instava al Govern a iniciar una moratòria urgent de les incineradores i el 2017 el Parlament ja va instar la Generalitat a no impulsar plantes que pretenguessin tractar purins mitjançant la combustió de residus.
Oposició a la planta
Nova Tracjusa ha generat una ampli rebuig a la comarca des que es va posar damunt la taula, encapçalat per la plataforma contrària, que entre diversos actes informatius i de protesta, també va dur a terme una recollida de signatures perquè no prosperés el projecte. A aquesta oposició a la planta també s'hi han sumat partits polítics, diverses entitats i metges del territori.
Al llarg de cinc anys, tant aquests col·lectius contraris com els promotors havien fet diversos actes per mostrar el seu posicionament i en ocasions es van concentrar simultàniament davant la seu del Consell Comarcal de les Garrigues, com per exemple passat 2017 arran de la visita de l'aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.
El ple del Consell Comarcal de les Garrigues va aprovar per unanimitat un manifest en què es demana la retirada del projecte de Tracjusa, que vol tractar purins mitjançant la incineració de residus, a causa "de l'elevada contaminació que hi ha a la zona" i diversos ajuntaments van aprovar mocions de rebuig a la planta.