Notícies

  Dijous, 22 d'abril de 2021

Especial Sant Jordi: les recomanacions de la Biblioteca Marquès d'Olivart de les Borges

Mercè Segarra, bibliotecària, explica la tasca de la biblioteca i recomana obres d'autors propers per aquesta Diada

Amb motiu de Sant Jordi, des de Ràdio les Borges, hem parlat amb Marcè Segarra, de la Biblioteca Marquès d'Olivart de les Borges Blanques, que ens ha fet les recomanacions de llibres d'autors propers per aquesta Diada. A més, Segarra ha explicat quina és la tasca de la biblioteca als volts d'un dia tan destacat pel que fa a la lectura.

Des de la biblioteca han recomanat les lectures de:


Les recomanacions de la Biblioteca Marquès d'Olivart. | Descarrega'l com a: | MP3

'T'ho diré a cau d'orella' (Bors Editorial), el segon llibre de poemes de la borgenca Anna Rufié. Segons Daniel Albors, editor de l'obra, "en aquest segon treball poètic editat de l'Anna Rufié, podem descobrir una autora diferent, crescuda, confiada, sabedora dels significats de cada paraula i lliurant missatges intensos i alhora íntims". Albors afegeix que, en aquest llibre, Rufié és mostra d'una manera íntima, en carn viva, esperem que sapiguem respectar les seves ferides i guarir-la amb les nostres mirades".

'T'ho diré a cau d'orella' és un títol que "vol transmetre tota aquesta intimitat, comunió, empatia i amistat de manera suau, fregant la carícia més tímida, la maduresa sense l'abandó d'aquesta nena amb il·lusions, amb l'alegria de quan sona el timbre de l'esbarjo, en què l'autora, s'eleva, transmet, viu i ens vol fer còmplices de tot".

'Úrsula' (El cep i la nansa), de Meritxell Cucurella-Jorba, que de l'obra en diu: "mai tant com ara un text m'?havia pres l'?ànima per
fer-me escriure sense aturador. Va ser, des del primer dia, una bogeria. Una veta al mig del silenci mineral, una acràcia, un no saber ben bé què. Un llibre de poemes escrits en prosa o com fos. Un moviment guiat per la bellesa ?com a fi, sense fi, com a traç, només, potser. L'?escriptura som nosaltres, però és ella qui mana. L?'eloqüència del verb que abat el mutisme. Deixar que la paraula parli en el seu no dir. Úrsula és juganera i desafia els seus propis mites. S'?hi rabeja. De la mística del perdre'?s a la mística del trobar-se passant per la crema d?esperits i cossos en nom de la desmesura. I entre l?'estat pur i l?'esclat pur hi ha poques diferències. Depenen de l'?amor. De la totalització salvatge de l?'amor. Com ha de ser si és dels que fan caure. Úrsula és un desafiament d?'alteritats en què el tu, el jo i el nosaltres són múltiples i canviants sense previ avís. És un deixar-se dur. És una torrentada ferotge i delicada. És un imperatiu existencial. Una porta nova, o una finestra. El caminar-se i el camí".

'Mentida' (Arola Editors), de Meritxell Cucurella-Jorba, ressenyada aquí.

'El pas del padrí per la Guerra Civil espanyola. Exèrcit de Catalunya i 27, 6 i 16 Divisions de l'Exèrcit Republicà', de Gerard Bellmunt, ressenyat aquí. Mercè Segarra ha avançat que aquest llibre es presentarà a la biblioteca el dimarts, 8 de juny, a les 17.30 hores.

'Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya' (Edicions Sidillà), d'Ignasi Revés, Xavier Cortadellas i Judit Pujadó. Els autors expliquen: "No hi ha unes famílies més antigues que altres. Sí que hi ha, però, algunes famílies que han viscut a la mateixa casa des de fa molts segles i moltes generacions. Les hem cercades i hem recorregut milers de quilòmetres per tot Catalunya per anar-hi a parlar. Volíem saber si la memòria queda retinguda en una casa. Que ens expliquessin com ha afectat, a la menuda, la història gran. Com han viscut els conflictes que han construït el país que som. Volíem saber també com s'ho han fet per seguir en un mateix lloc quan tot ha anat canviant tant: els conreus, els valors, la urbanització del territori, la cultura, etc."Auest llibre es presentarà a la biblioteca de les Borges el dimarts, 11 de maig, a les 18.30 hores.

'Bisturí' (Llibres del delicte), de Ramona Solé. És la tercera novel·la de l'autora, i aquesta n'és la sinopsi: La xeringa es va clavar amb certa facilitat i l'home no va tardar gaire a deixar de bellugar-se, estabornit pels efectes del fàrmac. Estirat sobre la taula del menjador, dues persones li practiquen una operació. Quan acaben, amb una imperdible, subjecten una nota a la camisa del pacient. Quan la policia de Lleida troba un professor d'institut mig estabornit i drogat a casa seva sospiten que pot haver estat víctima d'un assalt. L'home gemega de mal a les mans. Però és impossible perqué les hi han amputat. La investigació policial intentarà descobrir qui ha pogut fer una barbaritat així, però quan una nova amputació els arriba des de Tarragona, sense cap connexió aparent amb la víctima de Lleida, el cas canviarà molt. Per què hi ha algú que es dedica a amputar mans?

Mercè Segarra, bibliotecària.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa