Notícies

  Dimarts, 4 de maig de 2021

Ipcena denuncia que s'han trobat una vintena de cadàvers d'animals en un contenidor del canal d'Urgell

Segons l'entitat ecologista, que demana solucions, aquests animals moren ofegats en caure al canal d'Urgell en diferents trams i no poder sortir de l'aigua

El passat dissabte, primer de maig, Ipcena va denunciar que membres de l'entitat ecologista van localitzar a la zona del Collet, al canal d'Urgell a les Borges Blanques, just on neix la quarta séquia, un contenidor amb una vintena de cadàvers de fauna autòctona, majoritàriament cabirols i algun senglar. Segons expliquen des d'Ipcena, aquests animals moren ofegats en caure al canal d'Urgell en diferents trams i no poder sortir de l'aigua, fet que suposa "un parany mortal per a la fauna i també un risc a les persones, que urgeix aplicar solucions".

Els animals són retirats de l'aigua a través del braç de la màquina encarregada del manteniment de neteja de la reixa instal·lada en aquest pas d'aigua, que quan detecta una obstrucció, ja sigui vegetal o animal, la treu i la diposita directament al contenidor on es van trobar els cadàvers dels animals.

Davant d'aquest fet, Ipcena sol·licitarà al Departament de Territori i Sostenibilitat que imposi a la Casa Canal mesures de protecció per als canals i alhora també demanarà mantenir una reunió amb la junta del Canal d'Urgell, ja que, segons indiquen els ecologistes, "la responsabilitat i competència és de la Junta de la Casa del Canal d'Urgell que hauria d'aplicar les millors solucions tècniques adients, entre elles rampes eficaces de sortida i barrar amb baranes enreixades ambdós costats de canal, evitant així l'accés i guanyar en seguretat, atenent el risc mortal que suposa no tenir cap barrera actualment en el recorregut". Des del Canal d'Urgell han indicat que no es tenia constància d'aquests fets, però es mostren diposats a aplicar solucions a la zona i recorden que ja han instal·lat corxeres en algun punt perquè no hi caiguin els cabirols, segons informa La Mañana.

Des d'Ipcena asseguren que "és intolerable que milers d'exemplars de la fauna silvestre que ens envolta morin arrossegats per la corrent i condemnats a un agònic patiment sense que fem alguna cosa més per evitar-ho, aquests animals intenten pujar inútilment per les inclinades parets del canal i molts d'ells acaben trencant-se les potes en voler sortir de l'aigua. És urgent aplicar les alternatives més justes i compatibles".

Ipcena també va informar dels fets els Agents Rurals, que es va desplaçar al lloc i van procedir a elaborar l'informe oportú.

Els animals trobats al contenidor després de morir ofegats (foto: Ipcena).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa