Notícies

  Dimecres, 14 de juliol de 2021

Unió de Pagesos rebutja la decisió del Departament d’obligar a contractar l’assegurança de l’olivera durant cinc anys com a condició per optar als ajuts pel temporal Filomena

El sindicat anuncia que està treballant en la concreció de mobilitzacions per als propers dies

Unió de Pagesos s'oposa a la decisió del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural d'obligar a contractar l'assegurança de l'olivera durant els propers cinc anys com a condició perquè els oleïcultors puguin accedir a l'ajut per pal·liar els danys derivats del temporal Filomena, del gener d'enguany, publicats al Diari Oficial de la Generalitat el divendres passat, 9 de juliol. El sindicat ha estat exigint reiteradament a Agricultura que eliminés de les bases dels ajuts aquesta obligació fins que no hi hagués una millora real de l'assegurança i amb consens del sector.

El sindicat valora com a eina la contractació d'assegurances agràries sempre que siguin efectives i responguin a la realitat de cada sector, "factors que no es compleixen en el sector de l'olivera, tot i les millores introduïdes", segons Unió de Pagesos. El sindicat valora que les noves modificacions sobretot estan enfocades a facilitar l'entrada de nous assegurats en lloc de millorar substancialment les cobertures: per exemple, els coeficients per valorar els danys en plantació es consideren molt baixos, i un pagès només podrà cobrar l'assegurança si té un dany de més d'un 50%.
 
En definitiva, el sector de l'Oli d'Unió de Pagesos valora que aquest ajut és poc efectiu per ajudar l'explotacions d'olivera afectades pel Filomena que, com el conjunt del sector de l'oli, estan estructuralment molt castigades per la conjuntura de preus. Per tot plegat, el sindicat, que des d'un inici ha fet aportacions al Departament per acordar mesures eficients i efectives per al sector, veient la falta de solucions resolutives, anuncia que està treballant en la concreció de mobilitzacions per als propers dies.

Oliveres trencades a causa del temporal a Vinaixa.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa