Notícies

  Dijous, 2 de setembre de 2021

En marxa una nova edició dels pressupostos participatius a les Borges

Les propostes dels pressupostos, dotats amb 50.000 euros, estan previstes que es puguin presentar a mitjans de setembre i, cap a finals d'any, s'obrirà el procés de votacions

L'Ajuntament de les Borges Blanques ja ho té tot a punt per posar en marxa una nova edició dels Pressupostos Participatius, "un exercici de democràcia obert a tota la ciutadania en què els veïns i les veïnes de les Borges proposen projectes per al poble" i, a través d'una votació, acaben escollint el que finalment es portarà a la pràctica.

Com en l'edició passada, enguany, el consistori borgenc ha dotat la iniciativa amb 50.000 euros del pressupost municipal del 2021-2022, que serviran per fer realitat la proposta guanyadora. Aquesta, s'escollirà el desembre del 2021 d'entre totes les que arribin, i es portarà a la pràctica durant l'any 2022, "una decisió que es va prendre davant la dificultat de recollir propostes, fer les votacions i executar tot el projecte en un mateix any", segons expliquen des de l'ens municipal.

Els borgencs i les borgenques rebran, el pròxim 13 de setembre, una guia informativa dels Pressupostos Participatius en format tríptic a les seves bústies. Abans de posar en marxa el procés, però, tindrà lloc una sessió de presentació de la iniciativa, el pròxim 16 de setembre, a les 19 hores, a la Sala Maria Lois de la Biblioteca borgenca, en què s'informarà tothom dels objectius i fases del procés, així com els formalismes i la documentació necessària per poder presentar propostes. Aquesta presentació dels Pressupostos Participatius també s'emetrà en streaming pel canal de YouTube de l'Ajuntament de les Borges Blanques i s'habilitaran els comentaris de la retransmissió per tal que es puguin fer preguntes en directe.

El procés de participació

Els veïns i veïnes que ho desitgin podran presentar les seves propostes, a través d'un formulari en paper o de manera telemàtica, del 17 de setembre al 3 d'octubre. A continuació, tindrà lloc la selecció de les propostes que s'adeqüin a diversos criteris marcats com la viabilitat econòmica i tècnica, i que està previst que s'allargui fins al dia 29 d'octubre. Finalment, està previst que els borgencs i borgenques puguin participar en la votació popular del 22 de novembre al 5 de desembre, moment en què es donaran a conèixer els resultats de les votacions i, per tant, el projecte que s'acabarà fent realitat.

Durant tot el procés, hi haurà una comissió integrada per representants polítics i tècnics de l'Ajuntament que s'encarregarà de fer un seguiment del procés, i també d'una comissió tècnica que comprovarà la viabilitat de les propostes que s'hi presentin.

Una eina d'obertura a la ciutadania

La regidora de Transparència i Bon Govern de les Borges, Maria Fusté, ha explicat que "els pressupostos participatius constaten i consoliden aquest canvi en la manera de fer política, que esdevé cada cop més oberta, més col·laboradora i que dona veu a tots els veïns i veïnes del municipi, alhora que fomenta la transparència". Per això, Fusté ha animat tothom a participar, tant a través de propostes concretes que ajudin a millorar la vida dels borgencs i borgenques, com a través de les votacions, amb l'elecció de la proposta que es consideri més interessant i útil pel poble.

Les propostes

Els veïns i veïnes de les Borges poden fer arribar al consistori propostes de tota mena, sempre que no superin la quantitat fixada per al procés, de 50.000 euros, i facin referència a inversions i no pas a serveis ni a ajuts. Les propostes presentades han de tenir una redacció concreta, ser viables tècnicament i sostenibles, a curt i a llarg termini, i no poden suposar la contractació de nou personal per part del consistori. També és important que les iniciatives que s'hi presentin siguin inclusives socialment i d'interès general per a tota la ciutadania de les Borges.

Totes les persones majors de 16 anys podran fer un màxim de dues propostes en aquest procés participatiu. En les votacions, només ho podran fer les persones que estiguin empadronades al municipi de les Borges i siguin majors de 16 anys.

 

 

 

 

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, i la regidora de Transparència i Bon Govern, Maria Fusté, al punt de participació (foto: Aj. Borges Blanques).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa