Notícies

  Dimecres, 14 de maig de 2014

Mor Manel Giné, historiador i cronista de les Borges Blanques, als 85 anys

Giné ha estat un personatge molt important en l'associacionisme local i en la recuperació de la història de les Garrigues

Aquest dimecres, 14 de maig, ha mort Manel Giné i Freixes, a l'edat de 85 anys. El Manel havia tingut al llarg de la seva vida una forta implicació en l'àmbit cultural i associatiu de les Borges Blanques i de la comarca, en el Centre Excursionista Borges-Garrigues i en la Revista Terrall, per exemple, a més de moltes altres entitats que va impulsar i amb les que va col·laborar. Giné havia estat professor al col·legi Montserrat i en altres centres de les Borges i, fins fa ben poc, encara feia classes particulars de francès.

Giné, al qual se li va diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica, havia nascut a les Borges l'any 1928 i era una autoritat de la història de les Borges Blanques i de les Garrigues. N'havia escrit diversos articles i havia anat recopil·lant tot de documents valiosíssims per donar-la a conèixer. A més, disposava d'una memòria prodigiosa que li permetia explicar els fets amb molt detall.

L'enterrament del Manel Giné tindrà lloc avui, a les 11 hores.

En aquest enllaç podreu escoltar la participació del Manel Giné al programa 'Ni així callaran' de Ràdio les Borges conduït per Gerard Cabezuelo. S'hi feia memòria, a través de la veu i de l'experiència en primera persona de Manel Giné Freixes i Josep Beltran Simó, de com es van viure els bombardejos, la postguerra, la fam, l'estraperlo i la vida en general a les Borges Blanques.

Una trajectòria de generositat

Quan el Manel Giné tenia 80 anys, diversos col·lectius i entitats, també escriptors i familiars van voler fer un reconeixement públic a la seva trajectòria, al seu bagatge humà i cultural. En un acte a la biblioteca Marquès d'Olivart van presentar el llibre Manel Giné, una trajectòria de generositat (Editorial Fonoll), en què parlen de la vida, la trajectòria de Giné, a més d'una entrevista a aquesta figura cabdal per a la història de les Borges Blanques i de la comarca de les Garrigues. El llibre s'acompanyava d'un DVD amb els reculls d'història de les Borges Blanques, una entrevista, un reportatge fotogràfic i altres escrits periodístics de Manel Giné, diversos materials que pots consultar aquí.

Manel Giné (foto: Biblioteca Marquès d'Olivart).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa