Notícies

  Dilluns, 18 d'octubre de 2021

Col·loquen cinc llambordins Stolpersteine a Juneda per recordar els veïns assassinats als camps d'extermini nazis

A més, en un acte encapçalat pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, es va inaugurar l'Espai de la Memòria de Juneda

El passat dissabte, 16 d'octubre, a les 19.30 hores, a la tarda, es va celebrar l'acte d'inauguració de l'Espai de la Memòria de Juneda, que s'ha construït en memòria dels junedencs assassinats pel nazisme. A més, durant la jornada es van col·locar cinc llambordes Stolpersteine en memòria de junedencs deportats i assassinats al camp de concentració i extermini de Mathausen-Gusen: Antoni Reig Barrufet, Jaume Reig Barrufet (germans, de 36 i 23 anys, respectivament), Francesc Arqués Argilés, de 41, Antoni Barrufet Barrufet, de 41, i Antoni Ferrer Juanós, de 25. Dos d'aquests llambordins es van col·locar al mateix Espai de Memòria, a la travessia de la plaça de l'Església, 1, i els tres restants a davant dels darrers domicilis de les víctimes, segons informa SomGarrigues.

Les autoritats, encapçalades pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i l'alcalde de Juneda, Antoni Villas, van fer un recorregut pels carrers de la vila on van fer ofrenes florals a les llambordes, acompanyats del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, del president del Centre d'Estudis de les Garrigues, Miquel Andreu, i es van fer breus lectures biogràfiques de cadascuna de les víctimes a càrrec de l'historiador Josep Rubió. A l'acte també hi ha assistir el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé.

L'acte va incloure actuacions de l'Escola de Música de les Garrigues, la projecció d'un audiovisual sobre els cinc deportats de Juneda i tocs de campana.

El president de la Generalitat va aprofitar la seva presència en aquest acte per recordar que "al feixisme se li ha de plantar cara a tot arreu i no fer ressò de les seves paraules", i que cal "frenar l'extrema dreta que intenta condicionar la nostra vida democràtica". Aragonès també va agrair la tasca de l'Ajuntament de Juneda en matèria de recuperació de la memòria històrica, així com dels familiars que "durant anys han portat el dolor amb incomprensió i soledat". Per aquest motiu, cap de l'Executiu ha posat en valor la feina del Memorial Democràtic, que ha permès que "Catalunya sigui un dels espais del món on les llambordes Stolpersteine ens lliguen contra el feixisme i l'horror". A les Garrigues, on s'han comptabilitzat més de 40 víctimes, l'entitat que s'encarrega de vetllar per la instal·lació dels llambordins és el Centre d'Estudis de les Garrigues.

Aragonès i Villas deixant flors en una de les llambordes.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa