Notícies

  Dilluns, 17 de gener de 2022

Presenten a Cervera la 59a Fira de l'Oli de les Borges

L’or líquid de les Garrigues i el pa i el cereal de la Segarra s’agermanaran en el marc del certamen en un acte presidit pel conseller d’Economia, Jaume Giró

La Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues ja ho té tot a punt per celebrar la seva 59a edició, del 21 al 23 de gener a les Borges, que servirà, entre altres coses, per agermanar el certamen borgenc de capçalera amb la Fira del Pa i el Cereal de Cervera. L'acte d'agermanament entre totes dues fires tindrà lloc el dissabte de Fira i estarà presidit pel conseller d'Economia.

La plaça de la Universitat de Cervera ha acollit aquest divendres, 14 de gener, la presentació de la Fira de l'Oli i d'aquest acte d'agermanament entre fires que servirà per posar en valor els productes de proximitat i de qualitat que s'elaboren a les Garrigues i la Segarra. Aquesta sinergia entre les dues capitals de comarca es farà efectiva el pròxim dissabte, 22 de gener, en un acte que tindrà lloc a l'Espai Gastronòmic del Pavelló de l'Oli a partir de les 18 hores. L'agermanament estarà presidit pel conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, i comptarà amb la participació de la influencer gastronòmica Dolors Mateu i del periodista Pepe Antich, que apadrinaran l'agermanament i es convertiran en Ambaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya 2022.

Dos territoris amb un gran potencial per explotar

Durant la presentació de la Fira, l'alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha destacat les característiques que comparteixen Cervera i les Borges en tant que "capitals de territoris que encara tenen un gran marge de potencial per explotar". Per això, Palau ha explicat que "així com a les Borges hem de ser capaços d'aprofitar encara més tot el potencial que hi ha darrere d'aquest or verd que és el nostre oli, la Segarra també ha de ser capaç de garantir majors oportunitats de futur, riquesa i ocupació a través del seu potencial econòmic, que sense cap mena de dubte han de liderar el pa i el cereal com a segell identitari de la terra". Per tot això, l'alcaldessa de les Borges s'ha mostrat molt satisfeta de poder anunciar aquest agermanament i ha desitjat que "només sigui el principi d'una gran connexió entre ciutats i siguem capaços de trobar sinergies d'entesa i projectes compartits que ens beneficiïn a totes dues capitals", ha conclòs Palau.


Núria Palau, alcaldessa de les Borges Blanques | Descarrega'l com a: | MP3

Per la seva banda, el paer en cap de Cervera, Joan Santacana, ha posat en valor com de treballadores són les persones de totes dues comarques, la qual cosa per a Santacana és una herència dels antecessors, dels quals s'ha heretat la tradició de cultivar la terra per extreure'n aquests dos productes tan preuats. Per tot això, el paer en cap de Cervera ha destacat l'agermanament com "una oportunitat per donar un impuls i fer créixer també la Fira del Pa i el Cereal de la capital de la Segarra", ha conclòs.

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha recordat el paper que jugarà el canal Segarra Garrigues a l'hora de transformar totes dues comarques i aconseguir unes collites regulars cada any. "Amb l'aigua, vindrà un canvi i una potència molt gran que les nostres comarques necessiten", ha explicat Setó. Igualment, el president del Consell Comarcal de les Garrigues ha volgut animar tothom a visitar la Fira de l'Oli, no només pel seu producte estrella que dona nom al certamen, sinó també pel gran patrimoni cultural i oferta lúdica de què disposa la comarca, així com pel caràcter acollidor de la seva gent, ha dit.

El president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, ha destacat la gran història i tradició que tenen totes dues Fires i ha explicat que el pa i l'oli, són dos productes que són la base de la dieta mediterrània, equilibrats i amb grans beneficis per a la salut. Lluch també ha recordat com el pa i l'oli han passat de ser el berenar més típic dels infants a experimentar una gran expansió internacional. Per a Lluch, les fires són un element cabdal per promocionar el territori i contribuir al creixement del país.

La presentació de l'agermanament ha acabat amb un acte simbòlic en què l'alcaldessa de les Borges i el paer de Cervera s'han intercanviat els papers, de manera que Palau ha estat l'encarregada de tallar el pa segarrenc i Santacana l'ha maridat amb oli de les Garrigues.

La presentació de la 59a Fira de l’Oli a Cervera (foto: Aj. Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa