Notícies

  Dijous, 31 de març de 2022

Les Garrigues Altes acull la primera prova pilot d'un projecte de Vicepresidència per facilitar l'arrelament de la població

S'invertiran tres milions d'euros en diverses eines necessàries per combatre el procés de despoblament que els set municipis han presentat en les últimes dècades

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat ha escollit set municipis de les Garrigues Altes per acollir la primera prova pilot del projecte d'arrelament de la població i garantia de l'equitat territorial als petits municipis i nuclis rurals de Catalunya. Amb això, aquesta prova busca treballar per la igualtat d'oportunitats, donar resposta a les necessitats de la població d'aquestes zones i atreure nous veïns. Ahir, 30 de març, el secretari d'Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, Xavier Fornells, i el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, van presentar aquesta iniciativa a Juncosa.

Segons expliquen des del Departament de la Vicepresidència, volen "facilitar als petits municipis rurals les eines necessàries per combatre el procés de despoblament que molts d'ells han experimentat en les darreres dècades". A més de la millora de les infraestructures físiques i dels equipaments, "la població d'aquests municipis té, avui dia, noves necessitats que cal abordar, com són la connectivitat digital per assegurar les oportunitats de treball, l'accés a l'habitatge, nous espais col·lectius de treball i de residència, o la millora del transport públic" afegeixen.

Per tal d'avaluar les necessitats concretes dels municipis i posar a prova les noves eines i actuacions, el Departament impulsarà una prova pilot en un territori molt concret, les Garrigues Altes, i n'avaluarà el funcionament per estendre-la a altres indrets amb problemàtiques similars.

Pèrdua sostinguda de població

Les Garrigues Altes agrupa set municipis de la comarca: Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms. Per les seves dinàmiques de funcionament, es considera un sistema urbà. En conjunt, hi viuen 2.256 persones, el que representa una pèrdua de població del 24,1% en els darrers 20 anys. De fet, dels 104 sistemes urbans que delimita el planejament territorial català, el de les Garrigues Altes és el que més població ha perdut en aquest segle.

Només hi ha set sistemes urbans a Catalunya on tots els municipis que els integren perden població, i les Garrigues Altes n'és un. És per això que aquesta agrupació ha estat escollida com l'escenari de la prova pilot, que es vol estendre posteriorment als sistemes urbans de les Garrigues Baixes i d'Organyà.

Tot i la dinàmica de pèrdua de residents, les Garrigues Altes "presenta possibles punts forts que es podrien potenciar, com ara la capacitat d'acollida d'activitats rústiques, ambientals, energètiques, col·lectives a l'aire lliure i d'allotjament turístic", expliquen. També podrien esdevenir oportunitats les edificacions que es podrien reconvertir per allotjar activitat econòmica i nou habitatge o el patrimoni històric dels municipis.

Per potenciar aquests atractius i donar resposta a les mancances i a les necessitats de la població, i atreure nous veïns, el Departament de la Vicepresidència impulsarà diverses línies d'actuació en el marc de la prova pilot:

  1. Priorització del desplegament de la fibra a les Garrigues Altes, destinant-hi 2,3 milions d'euros.
  2. Rehabilitació d'edificacions per implantar-hi habitatges dotacionals o equipaments, en què s'invertiran més de 315.000 euros.
  3. Nous estudis, amb un pressupost de més de 263.000 euros.
  4. Revisió de les possibilitats i de les prioritats del transport públic. 
La prova pilot es va presentar ahir a Juncosa (foto: Govern de Catalunya).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa