Notícies

  Divendres, 13 de maig de 2022

S'instal·len diversos hotels d'insectes al Parc del Terrall de les Borges "per combatre les plagues de manera més sostenible"

En aquest sentit, el consistori "vol reduir l'ús de pesticides als espais naturals del municipi" i també ha aplicat un tractament ecològic a les piscines municipals

Aquesta setmana, l'Ajuntament de les Borges ha instal·lat diversos hotels d'insectes al Parc del Terrall, unes casetes de fusta que tenen l'objectiu de crear un ambient adequat perquè els insectes s'hi concentrin i proliferin. D'aquesta manera, el consistori borgenc "vol fomentar la biodiversitat perquè siguin els mateixos insectes els que ajudin a combatre les plagues, i que es faci d'una manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient".

En concret, la brigada municipal de jardineria del consistori borgenc ha instal·lat aquests espais que proporcionen un refugi als insectes del Terrall, coincidint amb la primavera, l'època en què més proliferen. Aquests hotels d'insectes, juntament amb les noves flors i plantes ornamentals i aromàtiques que s'han plantat al Terrall, afavoriran que proliferin els insectes més beneficiosos, com és el cas de la marieta, que s'alimenta de pugó, de manera que s'aconseguirà combatre les plagues afavorint l'acció de la natura.

Hotels d'insectes per fer front al pugó

El regidor de Medi Ambient del consistori borgenc, Daniel Not, explica que "aquestes mesures tenen l'objectiu de reduir la quantitat de químics que s'utilitzen per combatre les plagues". Així, l'Ajuntament de les Borges opta per la instal·lació d'aquests refugis artificials, que es mantindran durant tot l'any, i que se sumen als petits espais que ja van construir el passat mes d'abril els i les alumnes de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC).

Podes controlades per combatre la cendrosa

En aquesta mateixa línia, la tardor passada, la brigada de jardineria ja va començar a aplicar un nou sistema esporga molt més sostenible i menys agressiu als plataners del Terrall. En concret, durant els mesos d'octubre i novembre, coincidint amb els mesos de poda, es va aplicar un manteniment de capçada, que és un tipus de poda que fa servir una tecnologia punta i permet un tractament sostenible de l'arbreda protegida. En aquest sentit, s'afavoreix que hi hagi més ramificacions, per tal que l'arbre pugui créixer amb més força i més sa i pugui fer front a la cendrosa, que és un fong que afecta els arbres d'aquest espai natural.

El regidor Daniel Not també ha recordat que "els arbres del Terrall tenen un segle de vida, amb la qual cosa són arbres madurs que cal cuidar i preservar". En aquest sentit, alguns dels arbres del Terrall fins i tot tenen forats que daten de la Guerra Civil, en el marc dels bombardeigs que va patir la capital garriguenca.

Tractaments ecològics a les piscines

La brigada municipal de jardineria també ha començat a aplicar un tractament específic per a les piscines municipals de les Borges, a partir del qual només es fan servir insecticides per combatre els mosquits, davant la molèstia que suposen en aquest espai. Així mateix, les piscines compten amb uns dispositius que serveixen per atraure les abelles i les vespes fora del recinte i mantenir-les allunyades de la gespa i de la zona de bany. En aquest sentit, s'utilitzen productes ecològics que atrauen les abelles i les vespes a través de feromones, i que no suposen cap perjudici per aquests insectes.

Un dels hotels d'insectes que s'ha instal·lat al Terrall de les Borges (foto: Aj. Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa