Notícies

  Dijous, 16 de juny de 2022

La Diputació de Lleida subvencionarà els ajuntaments per la compra d’aigua embotellada per als veïns afectats pel tall de subministrament

La corporació destinarà una partida de 50.000 euros que permetran que els consistoris tinguin coberta aquesta despesa per 10 dies

Ahir dimecres, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn va anunciar que l'ens subvencionarà, per via d'urgència, les despeses per subministrar aigua embotellada als veïns i veïnes que els ajuntaments integrants de la Mancomunitat d'Aigues de les Garrigues estan sufragant arran del tall de subministrament que des de fa uns dies afecta diferents municipis de la comarca, tal com vam explicar des d'aquesta emissora.

L'anunci es va produir després d'una reunió de treball amb les alcaldies de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, una trobada que es va celebrar a la seu d'aquesta entitat a Torrebesses (Segrià) i en la que Talarn va estar acompanyat pel vicepresident primer, Jordi Latorre, i pels diputats de Salut Pública, Albert Bajona, i de Promoció Econòmica, Carles Gibert. També hi van assistir el president de la Mancomunitat, Francesc Esquerra, la vicepresidenta i regidora de l'Ajuntament de la Granadella, Elena Llauradó, i els alcaldes i alcaldesses de Sarroca, M. Teresa Cullerés, d'Aspa, Fermí Masot, l'Albagés, Víctor Masip, Alcanó, Xavi Prunera, Bovera, Òscar Acero, Llardecans, Carme Pinyol, els Omellons, Jordi Gaya, l'Espluga Calba, Josep Cunillera, Cervià, Mercè Rubió, el Cogul, Anna Torres, Tarrés, Ramon M. Arbós, Vinaixa, Josep M. Tarragó, Fulleda, Jordi Arbós, Torrebesses, Mario Urrea, Juncosa, Lluís Dalmau i els Torms, Josep Bardia.

Durant la reunió, Talarn va explicar que la Diputació de Lleida subvencionarà, per via d'urgència, les despeses per subministrar aigua embotellada als veïns que fins ara estan sufragant els ajuntaments. En aquest sentit, segons va explicar, des de la Diputació "s'entén que, independentment del que hagi succeït i de l'origen de la contaminació de les aigües, un fet que ja analitza l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els ajuntaments s'han hagut de mobilitzar un a un per a subministrar aigua de boca i per cuinar, molts repartint ampolles d'aigua casa per casa, a més de les cisternes que ja aporta l'ACA". En aquest context, Talarn va explicar que "subvencionarem aquests ajuntaments fins a 50.000 euros en aquestes compres d'aigua". 

Talarn va explicar que, segons l'Organització Mundial de la Salut, el consum òptim d'aigua per persona per beure i cuinar és de dos litres diaris, i en base a aquestes dades, els càlculs de la Diputació conclouen que el conjunt dels municipis afectats per aquest tall de subministrament requereixen d'uns 5.000 euros diaris en aigua embotellada per tal de facilitar els seus veïns aquest consum vital, i més patint les altes temperatures que aquests dies ens estan afectant.

Amb aquesta mesura, i tenint present que l'ACA confia a restablir el subministrament en pocs dies, la Diputació vol garantir als consistoris que tindran coberta aquesta despesa, o bona part d'ella, en els pròxims 10 dies, a petició dels mateixos ajuntaments, que s'han adreçat a la Diputació tot i saber que no té competències en aquest cas, però sí que "sempre responem quan els ajuntaments tenen problemes".

Talarn també va remarcar que, durant la reunió, s'ha acordat que, "amb la finalitat de ser més ràpids i operatius", sigui la mateixa Mancomunitat la que gestioni aquests ajuts i coordini amb els ajuntaments el pagament de l'aigua que es compri.

Per la seva part, Francesc Esquerra va expressar també la seva confiança en què el problema es pugui solucionar ben aviat i que, "cap a finals de la setmana vinent", i gràcies als canvis en el filtratge que s'estan realitzant, es pugui arribar "a les quantitats òptimes de plaguicides" i que, un cop s'ha fet "la renovació de l'aigua dels dipòsits", es pugui restablir el subministrament.

Ahir durant la reunió dels alcaldes amb la Diputació (foto: Diputació de Lleida).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa