Notícies

  Dijous, 23 de juny de 2022

L'Ajuntament de les Borges diu que vetllarà per preservar els drets lingüístics de tots els usuaris de les piscines municipals

Després de la polèmica generada arran d'un tuit que explicava que alguns dels socorristes no entenen el català, l'Ajuntament també admet que la informació que s'havia donat sobre el cas ha estat "desafortunada" i demana disculpes

L'Ajuntament de les Borges Blanques va emetre ahir un comunicat signat per l'alcaldessa, Núria Palau, en què, en referència a la polèmica que va suscitar a les xarxes socials el fet que alguns dels socorristes de les piscines municipals no entenguin el català i demanin als usuaris que se'ls adrecin en castellà, van demanar disculpes per la informació "poc rigorosa i desafortunada" que s'ha compartit des dels òrgans municipals en referència al cas i per "les dificultats que aquesta situació hagi pogut causar". A més, hi indiquen que "s'analitzarà el per què".

Hi afegeixen que "des de l'Ajuntament vetllarem perquè es preservin els drets lingüístics de tots els usuaris de la piscina", i que "els mateixos socorristes contractats han manifestat la voluntat d'aprendre el català i l'Ajuntament posarà tots els mitjans perquè puguin atendre en català els usuaris de la piscina que així ho vulguin".

Pel que fa a l'empresa licitadora del servei, aclareixen que és d'Igualada -i no de Jaén, com s'havia indicat en un primer moment- i exposen que "la situació de manca de socorristes que viu actualment Catalunya ha obligat l'empresa a buscar socorristes de fora per cobrir la demanda".

Per últim, Palau assenyala en el comunicat que "el compromís de l'Ajuntament de les Borges Blanques i el meu personal ha estat sempre amb la llengua catalana, i així seguirà sent".

L'inici del debat a les xarxes

El passat diumenge, 19 de juny, un tuit en què s'explicava que alguns dels socorristes de les piscines municipals de les Borges no entenien el català i demanaven als usuaris que se'ls parlés en castellà va generar un ampli debat a les xarxes socials. L'Ajuntament de les Borges va respondre en un primer moment que una empresa de Jaén havia guanyat el concurs d'adjudicació del servei i que per això els socorristes no parlen català.

Després d'aquesta resposta per part de l'administració local, el debat va créixer més i hi va intervenir Plataforma per la Llengua, que va indicar a l'Ajuntament que "es poden establir clàusules lingüístiques en la contractació i que encara que aquestes no existeixin, en cap cas l'empresa prestadora del servei pot incomplir la llei".

Dos dies després d'aquesta primera resposta ha estat quan s'ha emès el comunicat esmentat més amunt en què es qualifica aquesta primera resposta donada per l'Ajuntament de les Borges de "poc rigorosa i desafortunada".

 

Les piscines municipals de les Borges Blanques.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa