Notícies

  Dimecres, 10 d'agost de 2022

Noves experiències d’oleoturisme biodinàmic a les Garrigues tot l’any

Aquest estiu s’han iniciat les experiències d’oleoturisme biodinàmic a la finca Les Cometes, ubicada a 4’4 quilòmetres de Cervià de les Garrigues

Oli Cometes és una marca d'oli d'oliva verge extra premium produït 100% amb olives arbequines, premsades en fred i sense productes químics. Aquesta petita empresa familiar basa la seva filosofia en obtenir un oli d'oliva verge extra de màxima qualitat amb un respecte total pel medi ambient mitjançant una agricultura ecològica i biodinàmica.

L'objectiu és donar a conèixer aquest procés d'elaboració d'oli ecològic i biodinàmic (sent els únics productors d'oli biodinàmic certificats a Catalunya) i aprofundir en el coneixement de la cultura de l'oli. S'ha decidit desestacionalitzar el producte oleoturístic oferint diferents experiències perquè l'oleoturisme sigui un producte turístic que es pugui consumir tot l'any i no només durant l'època de producció de l'oli quan el molí de la finca està en funcionament.

La finca té la certificació ecològica (està inscrita al CCPAE) i també disposa de certificat biodinàmic, per la certificadora internacional d'agricultura biodinàmica DEMETER, sent els únics productors d'oli certificats a Catalunya. Des del mes d'octubre de 2021 disposa de molí propi a la mateixa finca. La diferència principal amb altres productors d'olis d'oliva verge extra és el mètode d'agricultura utilitzat. De la biodinàmica se n'ha sentit a parlar sobretot en el món del vi, però és totalment desconegut en el de l'oli.

L'agricultura biodinàmica és la que menys químics utilitza i on la intervenció humana és la més respectuosa amb el medi ambient i la que segueix més els ritmes i cicles de la natura (es basa en els ritmes terrestres i còsmics). Tot productor biodinàmic segueix un calendari biodinàmic anual que indica els dies favorables per a realitzar les diferents tasques al camp: poda, fumigació, collita,
molturació de l'oliva, etc.

El terme «biodinàmica» prové del grec bios (vida) i dynamis (força) i vol significar que aquest mètode treballa d'acord amb les energies de la vida, cercant una relació suposadament correcta entre l'home i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes.

Els adobs en aquesta agricultura no poden ser originats per síntesi química i són fabricats amb un sistema propi i especial a la mateixa finca. Són els anomenats preparats biodinàmics i la fitoteràpia (infusions vegetals). És un concepte místic però
100% efectiu i que es nota en la qualitat de l'oli que se n'obté i es fa palès una vegada es tasta en boca.

Existeix la voluntat d'incorporar i fer créixer les experiències oleoturístiques a la finca de cara l'any 2023: concerts entre oliveres amb tast d'olis, cates professionals, turisme de caravaning (amb pernoctació), maridatges amb olis, cursos, conferències, curses d'orientació amb tast d'olis i tallers de pintura a l'oli entre oliveres.

Una de les experiències d'oleoturisme dutes a terme a la finca.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa