Notícies

  Dimarts, 22 de novembre de 2022

Finalitzen les obres d'adequació de la fossa comuna del Soleràs

La fossa es va obrir l'any 2017 en una de les excavacions del Pla de fosses i ara s'ha adequat l'espai dedicat a la recuperació de la memòria històrica

Recentment han finalitzat les obres de recuperació i adequació de la fossa comuna del Soleràs, on hi ha enterrades víctimes de la Guerra Civil, una actuació inclosa en el projecte 'Paisatges de Ponent', cofinançada per la Diputació de Lleida, l'Ajuntament del Soleràs i fons FEDER amb un import d'adjudicació de 24.670,67 euros.

Amb aquesta actuació, el municipi ha recuperat la fossa com un nou reclam turístic, un espai dedicat a la recuperació de la memòria històrica. L'adequació de la fossa, que tenia com a objectiu principal fer-la visitable, s'ha centrat en la neteja de l'entorn, la consolidació del mur existent, la construcció d'un nou mur de recalç i la col·locació d'un passamans de guia. A més, també s'han col·locat dos plafons explicatius, un a la porta del cementiri i un altre a la zona sud, amb una breu explicació per al visitant. Tanmateix, a l'interior del recinte, s'ha posat una capa superficial de sauló, de forma que es puguin distingir les fosses de la resta. I, per tal de facilitar l'accés, s'han suavitzat els pendents per fer-los més accessibles al públic en general, col·locant-hi un acabat de grava.

El Soleràs, a uns 30 quilòmetres del front de l'Ebre i a 40 del front del Segre, es va posicionar com un punt de referència idoni per a la rereguarda republicana. Per aquest motiu, el Soleràs va ser  escollit com un dels centres d'assistència mèdica de l'exèrcit republicà, atenent soldats provinents d'ambdós fronts, i mantenint-se com a centre sanitari durant sis mesos.

La batalla de les Garrigues es va desenvolupar en paral·lel a l'avenç i control del poble per part del bàndol rebel, motiu pel qual també es va utilitzar l'espai restant del cementiri vell per enterrar, primer, alguns civils caiguts al bombardeig del poble i, en segon terme, els soldats rebels caiguts aleshores al front i als voltants del poble.

La fossa comuna del Soleràs

La fossa es va obrir l'any 2017 en una de les excavacions del Pla de fosses. El Programa d'identificació genètica hi ha permès, de moment, identificar 16 persones, 11 de les quals a la fossa del Soleràs, que són: Tomàs Verdaguer, Leandro Preixens, Ramon Jové, Maria Teresa Mir, Josep Moles, Modesto Sualdea, un dels germans Sabatés Homs, Herminio Bonilla, Josep Pérez, Francisco Salvador Garcia i Salvador Moreno Costa.

Els treballs de recuperació de la fossa comuna.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa