Notícies

  Dijous, 16 de març de 2023

Arbeca instal·larà sis llambordes 'Stolpersteine' en record i reconeixement als deportats arbequins als camps nazis

L'acte, que es farà diumenge, estarà presidint per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. Pel que fa a la comarca, també se n'instal·laran a la Granadella i la Pobla de Cérvoles

Aquest diumenge, 19 de març, Arbeca ha preparat un acte de record i reconeixement als deportats arbequins als camps nazis que estarà presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart.

Durant l'acte, que començarà a les 10.45 hores a l'ens municipal, està prevista la instal·lació de sis llambordes Stolpersteine en record als arbequins:

  • Antoni Folch Pont, al carrer de Lleida, 31.
  • Estanislau Perera Bellmunt, al carrer Abadia, 14.
  • Pau Montero Canet, a l'Avinguda dels Portals, 13.
  • Alexandre Esqué Motlló i Ramón Esqué Motlló, carrer del Pou, 1.
  • Josep Sans Sumalla, plaça de la Generalitat, 20. 

Representants de l'ens consistorial i els veïns del municipi, acompanyats de la consellera, faran un recorregut pels domicilis dels deportats i l'acte finalitzarà amb un vi d'honor a la plaça de la Generalitat. 

Pel que fa a les Garrigues, les llambordes també s'instal·laran a la Granadella i la Pobla de Cérvoles. 

518 Stolpersteine a Catalunya

Segons expliquen des del Departament de Justícia, el Memorial Democràtic preveu instal·lar, entre març i desembre d'enguany, 95 llambordes Stolpersteine a Catalunya, en record dels deportats als camps de concentració nazis. Es farà a 22 municipis catalans, on s'inclou Arbeca, i sumaran un total de 518 repartides en 79 municipis catalans. Aquestes llambordes són unes plaques artístiques urbanes creades per l'artista alemany Gunter Demnig (Berlín, 1947), en record de totes les persones deportades pel feixisme alemany. Es col·loquen davant de l'última residència on la persona va viure en llibertat. 

Així doncs, les noves plaques s'instal·laran a Albanyà, Arbeca, Arenys de Munt, Caldes de Montbui, l'Hospitalet de Llobregat, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, la Seu d'Urgell, Lleida, Olesa, Reus, Roda de Berà, Sabadell, Santa Cristina d'Aro, Tarragona, les Valls de Valira, Solsona, Navès, Sant Llorenç de Morunys, Odèn, Lladurs i Guixers.

Stolpersteine, "pedra que fa ensopegar"

Les stolpersteine són un projecte artístic en record de totes les víctimes del nacionalsocialisme alemany. Demnig va crear i col·locar la primera stolpersteine l'any 1996; des d'aleshores, n'hi ha més de 82.000 repartides per tot el món.

Es tracta del projecte de memòria descentralitzat més gran. Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d'humanitat, per contrastar amb l'exterminació industrialitzada dels nazis.

En alemany stolpersteine significa "pedra que fa ensopegar" i, d'acord amb Demnig, "no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor". A més, el fet de situar les llambordes a terra té un significat especial: sempre que algú en vol llegir la inscripció, cal que s'inclini i, per tant, fa una reverència al nom de la persona deportada. Una manera més de retre homenatge a les víctimes i recordar-les.

A les stolpersteine s'hi grava el nom complet de la persona, l'any de naixement i l'any de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

 

 

 

 

 

 

A Arbeca s'instal·laran sis llambordes als municipis dels deportats (foto: Govern).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa