Notícies

  Dilluns, 22 de maig de 2023

L'Ajuntament de les Borges paralitza les obres de construcció d'una línia elèctrica per preservar les Roques Guàrdies

S'havien engegat els treballs per dur electricitat al Segarra-Garrigues sense consultar al consistori. El passat dissabte, diverses entitats van convocar una concentració per denunciar l'afectació del pas de la línia elèctrica

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha paralitzat les obres de construcció d'una línia elèctrica al voltant de les Roques Guàrdies per abastir el Segarra-Garrigues, amb l'objectiu de "preservar aquesta zona de protecció arqueològica" i lamenta que el Departament d'Infraestructures de la Generalitat i Endesa "hagin iniciat les obres sense informar-los, en la mesura que la línia elèctrica passa pel terme municipal de la capital garriguenca".

Es tracta d'una obra de subministrament elèctric per la qual s'està duent a terme una línia elèctrica que garanteixi el funcionament del sistema de bombeig del Canal Segarra-Garrigues. En concret, preveu portar l'electricitat a l'altura que està situada a l'alçada de les Borges, per sobre de l'àrea de servei de l'autopista AP-2, a través d'aquesta línia que ve de la subestació elèctrica de Juneda, i que preveu transportar 25 quilovolts.

El consistori borgenc ha lamentat "no haver estat informat de les obres ni del traçat que havia de tenir la línia elèctrica, tant per l'impacte visual que suposa, com per l'afectació que pot tenir la seva presència en aquesta zona protegida de les Roques Guàrdies". Per aquest motiu, ha paralitzat les obres en aquest tram a l'espera d'una reunió d'Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) amb Endesa a partir de la qual esperen poder modificar el traçat d'aquest projecte per evitar afectacions a les Roques Guàrdies.

Un error que no té en compte el POUM de les Borges

El Departament de Cultura és coneixedor del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de les Borges, hi ha algunes de les zones protegides del municipi que no consten al web del Departament. D'aquesta manera, en la mesura que no es va fer la consulta al consistori i el Departament no té actualitzat el web segons el POUM, no s'ha respectat en el traçat de les obres una zona protegida al voltant del jaciment arqueològic que sí que consta al POUM, i l'Ajuntament lamenta que no s'hagi respectat el que marca aquest document aprovat pel Ple del consistori i que marca el desenvolupament urbanístic de la capital garriguenca.

Denúncia d'entitats 

Relacionat amb això, el Centre Excursionista les Borges-Garrigues, el Centre d'Estudis de les Garrigues, l'Ateneu Popular Garriguenc, la Revista Terrall, les AFA dels centres d'ensenyament de les Borges, així com l'ADPN la Banqueta i el Club Ciclista Colla la Pedalada de Juneda van convocar, el passat dissabte, una concentració per denunciar l'afectació del pas d'una línia elèctrica al jaciment arqueològic de les Roques Guàrdies, un dels llocs més emblemàtics del terme de les Borges i entorn, destí habitual de passeigs i excursions. Un centenar d'assistents, que hi van anar a peu o en bicicleta, van respondre a la crida d'urgència de les entitats, que es mostren molt satisfetes "d'una resposta ciutadana que demostra l'estima i interès per aquest indret".

Segons expliquen les entitats, el lloc acull unes pintures rupestres al seu abric que en van motivar la protecció legal i, fins i tot, la seva inclusió a la categoria de Patrimoni Mundial de la UNESCO, al desembre 1998. A part, està declarat bé cultural d'interès nacional-Zona Arqueològica (BCIN), el màxim grau de protecció d'un jaciment i està protegit per la Llei del Patrimoni Cultural Català.

Les entitats apunten a l'empresa Aigües Segarra-Garrigues (ASG), no té en compte els elements simbòlics o patrimonials del terme, i actua "com si tingués un xec en blanc" i, recorden, que "la legislació obliga al tràmit d'avaluació ambiental en línies de més de tres quilòmetres de longitud". En aquest sentit, fan notar que la normativa municipal estableix la necessitat de fer passar les línies elèctriques en paral·lel a espais ja transformats, en concret pel costat de l'autopista que passa just a prop del lloc.

Per tot això, reclamen que la línia "se sotmeti al tràmit d'avaluació ambiental i reclamen a l'ajuntament que tingui més cura pel terme, faci valdre la normativa municipal i faci transcórrer la línia per la vora de l'autopista".

 

 

Aquesta és la instal·lació que s'ha paralitzat (foto: Aj. Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa