Notícies

  Dijous, 28 d'agost de 2014

Tarrés penjarà la Bandera Negra al seu ajuntament el proper 11 de setembre

De moment és l'únic poble garriguenc que ha anunciat que ho farà, juntament amb 19 municipis catalans més

El passat 29 de juliol, al Museu d'Història de Catalunya, es va donar a conèixer una Bandera Negra certificada i aprovada pels personatges més doctes en la matèria, el vexil·lòleg Josep Porter-Moix i el dibuixant de recreació històrica Francesc Riart, dins del projecte 'Banderes dels nostres pares'.

La idea, avalada per la Fundació Reeixida (fins ara Comissió del Centenari de l'Estelada), és la de seguir la feina de recuperar la memòria històrica que va començar l'any 2008 amb l'objectiu de fer popular la bandera estelada i els personatges que l'han envoltat en totes les èpoques. De fet, aquest és un objectiu més que complert ja que a dia d'avui la bandera de l'estel solitari és present arreu del país, i el creador de l'ensenya ja té tres places dedicades a ell, Vic, Girona i Barcelona, les exposicions explicant-se el significat encara volten, i es va editar un llibre on se n'explica la història.

La Bandera Negra que es va certificar al Museu d'Història de Catalunya, porta una Creu en aspa blanca al centre sobre camp negre, amb addició de l'estel de cinc puntes a la banda del pal i alineada en paral·lel al costat de l'aspa i a l'alçada del seu vèrtex. La Creu que s'inspira en la creu del martiri de santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i que ja figura en l'estendard històric que avui també han recuperat l'ajuntament de Barcelona i l'associació de recreació històrica de la Coronel·la. El camp negre és el mateix de la històrica Bandera Negra, senyal que a Catalunya s'ha alçat en diverses ocasions durant la història i que, tot i no representar a cap regiment o institució militar, ha estat usat per alguna d'aquestes. Gràcies al disseny fet servir en ella s'entreveuen dues V, una de Victòria i l'altre de V Votar, a més del lateral on es veu l'estel que té la forma del triangle i l'estel de la bandera independentista.

Els pobles i ciutats que penjaran la bandera

A data d'avui, 20 pobles catalans han anunciat que el proper 11 de setembre penjaran la Bandera Negra als seus consistoris, entre els quals el municipi garriguenc de Tarrés. Les altres localitats que s'ha sumat a la iniciativa són Igualada (capital de l'Anoia), Sant Martí de Tous (Anoia), Carme (Anoia), Jorba (Anoia), Llançà (Alt Empordà), Viladamat (Alt Empordà), Vilajuïga (Alt Empordà), Gironella (Berguedà), Corbera (Baix Llobregat), Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), Balenyà (Osona), Malla (Osona), Sant Julià de Vilatorta (Osona), Sant Pere de Torelló (Osona), Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), Torelló (Osona), Pardines (Ripollès), Riells i Viabrea (la Selva) i Sant Hilari de Sacalm (la Selva). L'organització, però, espera que hi participin el màxim de pobles i ciutats.

Les banderes certificades es podran aconseguir a partir del portal www.estelada.cat que va ser el mateix que va aconseguir que 140 ajuntaments catalans pengessin la bandera estelada l'any 2014.

Presentació al MHC del projecte Bandera Negra 2014 (foto: estelada.cat).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa