Notícies

  Dilluns, 10 de novembre de 2014

El 9N: elevada participació, civisme i dia d'emocions a les Garrigues

La comarca és la sisena de Catalunya en què més s'ha votat l'opció sí/sí

Els resultats definitius del procés participatiu del 9 de novembre del 2014 a les Borges Blanques, en el que han votat 2841 electors, són aquests: 2567 vots (90,35%) al Sí/Sí; 118 vots (4,15%) al Sí/No; 48 vots (1,69%) al No; 38 vots (1,33%) al Sí/En blanc; 18 vots (0,63%) en blanc; i 52 vots (1,83%) que s'han considerat altres. El cens estimat era de 4453 persones (cal tenir en compte que es compta sobre altres convocatòries electorals recents sumant-hi les persones de 16 a 18 anys i estrangers residents).

Aquest recompte mostra un alt índex de participació a la capital de les Garrigues, d'un 63,8%, que ha superat de llarg la de les consultes populars de 13 de desembre de 2009, en què hi van participar 1580 persones, amb un percentatge del 30,64%, o també la del referèndum sobre la Constitució Europea de 2005, en què hi van participar 1682 persones, un 38,4% del cens.

Pel que fa a les eleccions habituals, la participació també és comparable i les supera en alguns casos (per exemple, en el de les darreres municipals): en les europees de 2014 van participar 2124 votants; en les del Parlament de 2012 3065 persones (an aquest cas cal tenir en compte que els vots que van rebre tots els partits amb representació al consistori sumen quasi el mateix que el sí/sí i que, justament, van ser uns comicis amb una participació elevada); en les del Congrés dels Diputats de 2011 es van registrar 2696 vots; en les municipals de 2011 hi van participar 2685 persones i en les del Parlament de 2010, hi van haver 2639 vots.

El 9N a les Garrigues

Aquí podeu consultar els resultats de cadascun dels 24 pobles de les Garrigues administratives, en què la participació ha estat força alta en general sobre els cens estimats de cada municipi (d'un 66%). Així doncs, en diversos pobles de la comarca, la participació al 9N ha estat més elevada que en les darreres eleccions municipals (Vinaixa, els Torms, Juncosa, Bovera, les Borges -com hem avançat- i l'Albagés). El Soleràs i els Torms, en aquest ordre, han estat els pobles que han registrat una participació més elevada, i els Omellons i Castelldans són els municipis en què menys s'ha participat.

El sí/sí, amb gairebé un 90%, ha estat l'opció més votada a la comarca i hi ha hagut quatre pobles en què no s'ha comptabilitzat cap no (Bovera, el Cogul, la Floresta i Puiggròs). Aquest ampli suport a l'opció que Catalunya esdevingui un estat independent situa les Garrigues com la sisena comarca catalana on els votants s'han decantat més pel sí/sí.

Per últim, cal assenyalar que diversos veïns i veïnes de la comarca van votar als punts habilitats a l'estranger, com Londres, Sidney o París.

Jornada viscuda amb normalitat a tots els pobles

El 9N es va viure de manera cívica i sense cap incidència remarcable als 24 municipis garriguencs. S'hi veien moltes mostres d'il·lusió i va ser constant el fet que els votants es fessin fotos dipositant la papereta a l'urna. També és remarcable l'onada de persones que van assistir als locals a primera hora, per evitar un possible tancament o prohibició.

A tots els pobles, alguns dels quals vam visitar des de Ràdio les Borges per oferir-vos una crònica fotogràfica de la jornada a través de Facebook, es destacava la bona predisposició i coordinació dels voluntaris per contribuir a l'èxit del procés participatiu. En aquest sentit, des d'aquest mitjà hem demanat la valoració del 9N a tres dels voluntaris a les Borges Blanques: Enric Mir, Enric Farran i Miquel Andreu, coordinador de procés i gestors de mesa, respectivament. Els tres han coincidit en una avaluació molt positiva de la jornada a la capital de les Garrigues.

El local de votació de les Borges Blanques (fotos: JMM).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa