Opinió

  David Colell

L'oli de les Garrigues, amenaçat

L'escalfament de residus urbans per obtenir un gas que es crema per al tractament dels purins genera dioxines i furans. Aquests compostos són cancerígens i liposolubles, és a dir, s'acumulen als teixits greixosos dels éssers vius. Els vegetals també els poden absorbir i acumular en els fruits. Si d'aquests fruits se n'obté oli, aquest oli resulta tòxic, encara que presenti nivells molt baixos de dioxines o furans.

L'empresa Tracjusa de Juneda té previst realitzar aquest procés contaminant envoltada d'oliverars. Vol tirar endavant un projecte d'incineració de residus pioner a l'Estat espanyol, sense tenir-ne cap experiència, i admetent que emetrà dioxines i furans, els quals acabaran acumulats en l'oli d'oliva de les finques del seu radi d'afectació. A més, s'ha inspirat en algunes empreses, com la planta de l'illa de Wight, d'Anglaterra, o la de Mihama-Mikata, al Japó, que tenen un bon historial de problemes.

Tot plegat podria enfonsar la imatge de l'oli de les Garrigues, amb un prestigi que ha costat molts anys i diners aconseguir. Si algú dubta del que diem, pot assistir a la reunió que ha convocat la Plataforma Aturem la Incineradora, avui, a l'Albagés, a les 21 hores. Davant dels riscos, el més assenyat és retirar el projecte.

La producció d'oli de qualitat, essencial a les Garrigues.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa