Opinió
Ràdio les Borges no es fa responsable dels continguts dels articles d'opinió, que no seran publicats si contenen llenguatge inapropiat o desqualificacions. L'emissora es reserva el dret de resumir els textos si sobrepassen l'espai disponible.
Els articles han d'enviar-se a l'adreça electrònica info(ELIMINAR)(ELIMINAR)@radiolesborges.cat i han d'anar acompanyats obligatòriament del nom i cognoms, DNI i telèfon de l'autor. No s'acceptaran articles d'opinió signats amb pseudònim o inicials. L'enviament de textos a aquesta secció implica l'acceptació d'aquestes normes.
Junts per Juneda demana als ramaders que replantegin el projecte de reobertura de Tracjusa
És evident que el tractament de purins mitjançant la combustió tèrmica de combustibles derivats dels residus (CDR) procedents de plantes de triatge d'escombraries aixeca molta controvèrsia i hi ha moltes veus d'experts en salut pública que alerten dels riscos per a la salut de les persones i el medi ambient per les possibles emissions de dioxines i furans, causants de càncers i altres patologies.
Els ramaders i, alhora promotors del projecte, comenten que amb el sistema de gasificació, les emissions d'aquests contaminants seran baixíssimes i tenen l'aval del Dr. Ramon Folch que ha fet un dictamen sobre aquest projecte. No obstant això, no deixa de ser un projecte pioner que no té precedents a l'estat espanyol i els referents d'instal·lacions similars a Europa han estat de projectes fracassats a causa de deficiències en el funcionament i nivells d'emissions elevats.
Un altre exemple que donen els representants dels ramaders és la planta de gasificació del grup Ider, a Ejea de los Caballeros (a l'Aragó). Aquesta planta, inaugurada fa 4 anys, no consumeix CDR, sinó que consumeix biomassa d'origen vegetal, sobretot forestal (18.000 tones l'any). Quina és la diferència entre gasificar CDR i biomassa? Doncs que els combustibles derivats dels residus (CDR) són residus que en més d'una tercera part de la seva composició són plàstics, per tant molts contenen clor i per aquest motiu potencialment generadors de gasos molt contaminants i perillosos, com dioxines i furans.
Per tot plegat, i seguint el principi de precaució (*), creiem que, en cap cas, la Generalitat de Catalunya hauria d'autoritzar la utilització de CDR. Des de Junts x Juneda ens agradaria que els promotors, amb el suport del Departament d'Agricultura (DARP), es replantegessin aquest projecte i apostessin per combustibles alternatius com ara la biomassa vegetal o, fins i tot, sistemes al tractament de purins que s'estan implementant amb èxit en altres indrets amb problemàtiques similars a les que tenim a les nostres contrades.
(*) El principi de precaució es basa en el fet que si les conseqüències d'una acció són desconegudes, però es jutgen amb potencial de tenir conseqüències negatives importants o irreversibles, llavors s'ha d'evitar aquesta acció fins a adquirir els coneixements científics necessaris que aquestes conseqüències importants o irreversibles no es produiran.
Fotomuntatges
Últimament es veu que està de moda fer fotomuntatges i fer-los córrer per les xarxes socials. Creiem que tothom té dret a expressar les seves opinions i que se li respectin, tant si s'hi està a favor com en contra. Però arribar a personalitzar els atacs per fer mal a les persones, no hi estem ni MAI podrem estar-hi d'acord.
Des d'aquí volem expressar el nostre desacord amb aquests tipus d'expressions. Se'ns ha arribat a dir que el nostre grup hi estava al darrera. No és cert. Nosaltres no hem fet mai aquest tipus de coses ni ho farem. No és el nostra tarannà.