Arxiu sonor

  El Diari dels Argonautes

  Dilluns, 11 de novembre de 2013

Mary Shelley - Frankenstein o El Prometeu Modern

Teatralització d'un fragment de l'obra més coneguda de Mary Shelley, Frankenstein o el Prometeu Modern (1818), inclosa dins el programa El Diari dels Argonautes presentat i dirigit per Montse Moreno.

El text explora temes com la moral científica, la creació i la destrucció de la vida, així com l'audàcia de la humanitat en relació amb Déu. D'allí, el subtítol de l'obra: el protagonista intenta rivalitzar en poder amb déu, com una mena de Prometeu modern que arrabassa el foc sagrat de la vida a la divinitat. Hi ha qui afirma que va ser el primer text del gènere de ciència ficció.
El que és clar, és que Frankenstein ha esdevingut una icona de la cultura popular i un referent en moltes de les obres de fantasia, ciència-ficció i terror dels segles XX i XXI.

El fragment seleccionat narra com el doctor Frankestein, aclaparat pel dolor de la mort de la seva mare i després de 2 anys d'intens treball per intentar dotar de vida a un ésser construït amb parts d'altres éssers humans morts, aconsegueix per fi fer-lo viure, però en veure el monstre que ha creat, fuig horroritzat del seu laboratori.

Mentre deambula pels carrers, Frankestein es troba un vell amic (Henry Clerval) provinent de Suïssa, arribat expressament per comprovar l'estat de salut del doctor. Poc després emmalalteix i Clerval és l'únic que resta al seu costat, mentres jeu delirant amb visions de la seva creació monstruosa. El fragment acaba amb una carta de la seva cosina Elisabeth (molt unida a Frankestein) on coneixem més detalls de l'origen, família i costums de la Suïssa del segle XIX.

Fitxa artística

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa