Opinió

RSS

Mostrant de 1 a 10 de 44 articles d'opinió disponibles

 • Avui, 31 de maig, es commemorar el Dia Mundial sense tabac (foto: AECC Lleida).   AECC Lleida

  9 de cada 10 persones fumen davant de menors, exposant-los a desenvolupar un futur càncer

  El tabac produeix càncer en aquells que fumen i també en els quals respiren el fum del tabac dels altres. Fins a 16 tipus de càncer estan relacionats amb el tabac, és el causant d'un terç de tots els casos de càncer i, no obstant això, nou de cada deu fumadors actius fuma en presència de menors, segons diu l'estudi Espais sense fum a Espanya. On estem? On volem estar? de l'Observatori de l'AECC). A més, gairebé en la totalitat d'espais públics freqüentats per nens hi ha restes de fum de tabac en l'ambient: en el 95,1% de les terrasses, en el 78,2% de les entrades a locals d'hostaleria, en el 46% dels accessos als centres escolars i en el 41% dels parcs infantils.

 • Avui se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon (foto: AECC Lleida).   Juntes provincials de l’AECC – Catalunya contra el Càncer

  El cribatge del càncer salva vides

  Val més prevenir que curar. I a l'AECC-Catalunya contra el Càncer ho tenim clar. Des dels nostres inicis, hem treballat per la implantació dels programes de detecció precoç d'aquells tumors que es poden detectar en els seus estadis inicials com és el cas del càncer de còlon, el tumor maligne amb major incidència a Catalunya amb 6.135 casos diagnosticats en el 2020. Aquesta malaltia que afecta per igual a homes i dones, presentant-se majoritàriament en persones de més de 50 anys, representa el 13,75% de tots els diagnòstics de càncer i és la segona causa de mort per càncer a Catalunya amb un total de 2.423 defuncions en el darrer any.

 • Un tros d'oliveres a les Borges.   Unió de Pagesos

  Unió de Pagesos rebutja el contingut del Reial decret de comercialització de l’oli d’oliva que contempla la retirada obligatòria a càrrec dels productors

  Unió de Pagesos rebutja el contingut del Reial decret de comercialització de l'oli d'oliva, publicat avui al Butlletí Oficial de l'Estat, que contempla la retirada obligatòria a càrrec dels mateixos productors, ja que considera que les mesures incloses no contribueixen a millorar la crisi de preus del sector. El sindicat, a través d'Unió d'Unions, ja va fer arribar el seu posicionament contrari a aquesta regulació a l'Estat espanyol, així com esmenes a l'esborrany.

 • Mir, en una foto d'arxiu als estudis de Ràdio les Borges.   Enric Mir, President del Patronat Fira de les Garrigues i alcalde de les Borges Blanques

  Capital de l’Oli i de les Garrigues

  Ja gairebé tenim aquí la 58a Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que se celebra del 5 al 7 de febrer, tot i mantindrem oberta fins el 28 de febrer, ja que enguany serà virtual per  preservar la salut dels expositors, visitants i personal de Fira. Una decisió que es va  prendre davant les previsions sobre l'elevada taxa de contagis i l'augment d'ingressos hospitalaris que, lamentablement, estem patint arreu del país.

 • Avui se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer (foto: AECC Lleida).   AECC-Catalunya Contra el Càncer

  Des de l'AECC demanem un acord contra el càncer

  La covid-19 ha deixat a un costat als pacients de càncer com una de les prioritats en salut. La pandèmia i la situació d'emergència que estem patint no ha fet més que agreujar una situació de vulnerabilitat que ja patien moltes de les persones afectades pel càncer. Avui, durant el Dia Mundial Contra el Càncer, des de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer volem posar de manifest que el càncer és igual per a tots, però no tots som iguals davant el càncer.

 • El sindicat considera bàsic no estigmatitzar el col·lectiu de treballadors del camp.   UGT de Catalunya

  UGT de Catalunya demana que no es criminalitzi els treballadors del camp i exigeix responsabilitats a les empreses i a l’Administració

  La UGT FICA de Catalunya denuncia el tracte discriminatori d'alguns consistoris com el d'Aitona que, en una comunicació al veïnat, ha demanat "a tots els treballadors de centrals de fruita i del camp que per tal d'evitar contagis limitin la seva activitat en espais públics i privats i, una vegada finalitzada la jornada laboral, romanguin a les seves cases i únicament surtin al carrer quan sigui estrictament necessari". 

 • Persones confinades de la Llar Residència d'Associació Talma.   Federació ALLEM

  ALLEM reclama que les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental que viuen en llars residència tinguin els mateixos drets en el desconfinament que la resta de la població

  Les entitats socials lleidatanes que gestionen llars residències on viuen persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental volen posar de manifest la vulneració dels drets fonamentals d'aquestes persones arran de la situació generada per la Covid-19.

 • La Fira de l'Oli de les Borges.   Enric Mir i Pifarré, alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat Fira de les Garrigues

  Fira de l’Oli: esforç i compromís amb el territori!

  En nom del Patronat de la Fira, voldria enaltir -en la línia dels discursos i accions del nostre millor referent històric, el president Francesc Macià, sempre al servei d'aquest territori i de la seva gent- i encoratjar totes i tots aquells que s'esforcen any darrere any, malgrat les grans adversitats climatològiques i d'incendis d'aquest 2019, edició darrere edició, tot i veure minvada la seva producció, per estar sempre presents al primer certamen de Catalunya, en la seva categoria d'oli d'oliva verge extra, que vol dir en termes planers, no contenir ni un sol defecte, i ser producte de proximitat, cosa cabdal com a garantia de qualitat pel consumidor. Com diu el Tatxo Benet, el nostre flamant ambaixador de l'oli "no entenc com tenint tal meravella a casa nostra, algú consumeixi una altra cosa".

 • Cau, en primer terme, en una assemblea de Gestó Agroramadera de Ponent.   Eduard Cau, president de GAP Cooperativa

  GAP Cooperativa, seguim fent camí

  En l'assemblea extraordinària celebrada el passat 16 de gener del 2020 els socis del GAP Cooperativa vam aprovar dos accions molt importants per al futur de la nostra cooperativa i de la nostra activitat, així com també per la nostra comarca.

 • La planta Tracjusa, a Juneda.   Lluís Gaya, cap sectorial de l’olivera de JARC

  Protegim les Garrigues, reciclem, no cremem

  Incinerar residus urbans amb els gasos dels purins, sabem que produirà més contaminació al territori, amb els problemes de salut i ambientals que comporta, i les conseqüències que patirien els cultius, majoritàriament d'olivera. Per tant, JARC diu no a la planta Tracjusa de Juneda. Des de la nostra entitat sempre hem defensat que les dejeccions ramaderes són un subproducte que cal aprofitar al màxim per fertilitzar els nostres cultius, respectant els límits normatius establerts, tenint en compte les necessitats agronòmiques de cada conreu amb el principi de sostenibilitat ambiental. Tenim molt clar que hem de treballar amb les pràctiques i tractaments més respectuosos amb el medi ambient. Per això apostem per l'economia circular, la feina conjunta entre ramaders i agricultors. La incineració potser un negoci rendible però la nostra salut i el medi natural ho pagaran molt car.

  Pujar

 • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa