La nostra història

No podem entendre el present si no coneixem els nostres orígens, i per això, a Ràdio Les Borges, volem explicar-vos qui som però també d'on venim

Una bona manera de veure l'evolució dels diferents aspectes de les nostres vides, és revisar les imatges que ens han acompanyat al llarg dels anys. És per aquest motiu, que hem volgut il·lustrar aquesta història de l'emissora, amb els diferents logotips que ha tingut.

Aquí teniu doncs, la nostra història:

Els inicis del projecte: La dècada dels 80

Logotip de Ràdio Les Borges entre el 1986 i el 1990

A finals de 1986 el Grup Recerca -entitat cultural de les Borges Blanques- comença a treballar per crear una estació de ràdio al poble amb l'objectiu d'oferir un servei informatiu i cultural de proximitat per als veïns i veïnes del municipi. Els primers estudis de Ràdio les Borges s'ubiquen al carrer Santa Vedruna i el 5 de febrer de l'any 1987 emetem per primera vegada.

S'aconsegueix constituir, entre membres de la junta directiva i locutors, un equip de persones que treballen per bastir una graella de programació ben diversa i completa que gira en torn a un magazín matinal.

El logotip d'aquells inicis, estava basat en els ja mítics vínils....com canvien els temps.

La consolidació: Els 90

Logotip de Ràdio Les Borges entre el 1990 i 2000 | Josep Patau

A partir del 1990 s'inicien els tràmits per legalitzar l'emissora i es redacta un projecte per transformar la ràdio local en emissora municipal, fita que s'aconsegueix quatre anys més tard. Arran d'aquesta legalització, l'ajuntament del moment destina una partida del pressupost municipal a finançar la ràdio que, fins llavors, es nodria exclusivament amb els ingressos que es generaven a través dels anuncis publicitaris que s'emetien.

Es viuen bons moments per la ràdio i la programació bull amb programes sobretot voluntaris. En algun moment durant aquest anys, arriba a ser difícil trobar  un forat a la graella per encabir les noves propostes que contantment arriben a l'emissora.

La imatge del logotip de Ràdio les Borges, obra de Josep Patau, durant aquells anys es va fer molt popular. Avui en dia encara se'n pot trobar alguna escampada pel poble.

Els 2000, anys de canvis

Logotip de Ràdio Les Borges entre el 2000 i el 2007

L'any 2000, després que l'emissora hagi viscut uns anys de consolidació i creixement, l'Ajuntament de les Borges Blanques i l'equip directiu de la ràdio decideixen que els estudis s'han de traslladar a unes dependències municipals.

El 18 de març del 2000, Ràdio les Borges acaba la seva etapa als estudis del carrer Santa Vedruna i es trasllada a l'entresòl del pavelló Francesc Macià, al carrer Catalunya, des d'on emetem actualment.

Al cap d'uns anys, al 2004, es decideix millorar l'abast de les emissions de Ràdio les Borges i s'instal·la un repetidor a la part alta de les Borges -on hi ha els dipòsits municipals-, que és el que permet que les ones de l'emissora arribin sense problemes a tots els carrers de les Borges.

El logotip d'aquesta etapa va ser realitzat per Ramon Giné.

2007, 20 anys de ràdio a les Borges

Ràdio les Borges celebra, l'any 2007, els seus vint anys d'història. Ho fem amb una gran trobada que reuneix tots els gerents, membres de la junta, locutors, empreses i comerços col·laboradors que han passat per la ràdio.

Logotip de Ràdio Les Borges entre el 2007 i el 2010 |Jordi Calvís

Com a record de la data s'edita un disc compacte que inclou un llibret amb fotografies històriques de l'evolució de l'emissora i dels seus locutors i les cançons que, al llarg d'aquests anys, han estat número u a la llista d'èxits. També es premien de manera simbòlica els programes, locutors i anunciants més recordats pels oïdors de Ràdio les Borges i s'obre una exposició amb fotografies i curiositats de l'emissora.

En motiu del 20 aniversari, el dissenyador Jordi Calvís, va fer una adaptació del logotip anterior, incloient el lema "20 anys".

L'auge d'internet, el declivi de la ràdio

A partir del 2007 però, l'increment de velocitat d'accés a internet combinada amb l'ús de programes d'intercanvi de fitxers musicals, ràdios a la carta i descàrregues fan que l'interès per la ràdio tradicional decaigui. Ràdio Les Borges no n'és una excepció i el nivell del voluntariat també cau en picat. Es viuen anys de crisis i de certa inestabilitat.

El resorgiment i les noves tecnologies

Logotip de Ràdio Les Borges entre el 20010 fins l'actualitat | Gerard Hugas

El 2009 es duen a terme diverses millores tècniques als estudis i es comença a treballar en el projecte de renovació de l'emissora que, amb la implicació d'un grapat de persones, és el que et presentem actualment.

S'aposta per una major presència a les xarxes socials, les emissions on-line i una nova imatge més fresca i actual. També es renoven els continguts tant musicals com de programes i es fa un esforç per arribar a tots els racons de la informació local i comarcal.

Fruit d'aquesta voluntat d'apropar-nos a la immensitat del món internet, es convoca un concurs per dissenyar el nou logotip de l'emissora. El guanyador: Gerard Hugas (Estudi Fiiiu), dissenyador gràfic i amic de la pàgina de la ràdio al Facebook.

Al llarg de tots aquests anys d'emissions han passat per la ràdio diferents juntes directives i desenes de persones que amb molt d'esforç han fet possible la seva continuïtat. A tots ells i també als comerços i empreses col•laboradores els devem la història de Ràdio les Borges.

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa

  • © 2024 Ràdio Les Borges 107.1FM
  • Catalunya s.n. 25400 · Les Borges Blanques (Lleida)
  • Tel: 973140342 | 973142171
  • info@radiolesborges.cat