Sant Jordi 2013

En motiu de la Diada de Sant Jordi, el dimarts 23 d'abril, des de Ràdio les Borges hem realitzat una programació especial basada en la lectura de diversos llibres, que podreu escoltar durant la programació habitual i a través d'aquesta plana. Es tracta de càpsules radiofòniques amb fragments de llibres d'autors garriguencs o relacionats amb la comarca.

Els llibres

 • El Collidor de Vesc
  Pau Urgell (Les Borges Blanques, 1971)
  Editorial Fonoll
  2012

  En plena postguerra un jove solitari i brut arriba al bosc de Sant Gregori. Hi sobreviu recollint vesc, llenya seca, fruits silvestres i bolets que ven als pobles de la comarca.Un dia el jove recol·lector s'endinsa al bosc i, després d'hores de recerca infructuosa, arriba a una esplanada enmig de la qual es dreça un pi majestuós.Poc sospita que la seva vida, i la de tota la humanitat, quedarà lligada a la història d'aquell pi imponent que apareix davant dels seus ulls.

  Escolta'n dos fragments:

 • Pa, crosta i molla
  Assumpta Montellà (Mataró, 1958)
  Editorial Pagès 2011

  Pa, crosta i molla és un conjunt de vivències de la Guerra Civil a la comarca de Les Garrigues, però amb mirada femenina, des de la quotidianitat de la rereguarda dins l'àmbit domèstic. Recull el testimoni de tretze dones de Les Garrigues des d'una perspectiva diferent, sense l'èpica de la batalla, malgrat estar en primera fila quan cauen les bombes. Les seves històries són menudes, anònimes, senzilles... però sumades totes, fan la història d'una generació de dones injustament oblidades. Elles han patit un doble silenci, per la repressió i pel fet de ser dones.

  Escolta'n dos fragments:

 • Viure mata
  Abel Cutillas (Vinaixa, 1976)
  Editorial Fonoll 2010

  Viure mata és el recull d'aforismes i pensaments que inicia la Biblioteca Global de l'Editorial Fonoll. Viure mata és, en efecte, una manera punyent i divertida de veure la realitat, és un cop de puny contra les consciències, és un llibre d'una lucidesa i sinceritat sorprenents. És més: des de la radicalitat crítica, Viure mata té la capacitat d'ajudar al lector a sobreviure a les pròpies estupideses i esdevé el millor llibre d'autodesajuda mai escrit.

  Escolta'n un fragment:

 • La mort de Miquel Bauçà
  Abel Cutillas (Vinaixa, 1976)
  Editorial Fonoll 2009

  La novel·la La mort de Miquel Bauçà és la primera aproximació literària a la vida i a la literatura de Miquel Bauçà (Felanitx, 1940-Barcelona, 2004), considerat el Salinger català per la seva voluntat de viure en l'anonimat, lluny de les vanitats de la societat literària. A partir de la mort de l'escriptor en la solitud del seu pis barceloní, de les estranyes circumstàncies com trobaren el cadàver al cap d'un temps, i del ressò que se'n feu la premsa, Cutillas teixeix un relat fascinant on fets reals, suposats i imaginats es mesclen i complementen en una simbiosi de vida i literatura tan pròpia de Bauçà.

  Escolta'n un fragment:

 • Començar de nou
  Ferran Casas (Barcelona, 1977) i Joan Rusiñol (Vic, 1979)
  Editorial Deu i Onze edicions 2012

  El xoc de trens entre Catalunya i Espanya s'accentua. Després del cop de porta del Tribunal Constitucional a l'Estatut i en un context de duríssima crisi econòmica, que ha fet el dèficit fiscal més insostenible i que fa grinyolar un estat autonòmic que es va acabar de completar la passada dècada, res tornarà a ser com abans. Com seran les relacions polítiques a partir d'ara? Hi ha marge per a l'entesa des d'una singularització forta de la identitat catalana? O el procés cap a la independència és inajornable?

  Escolta'n dos fragments:

 • Oli en un Llum
  Ignasi Revés (Sarroca de Lleida, 1976)
  Editorial Fonoll 2008

  El llibre ens narra la vida quotidiana del Joan, un jove pagès d'un poble de Les Garrigues, del seu somni de transformar el tros d'ametllers (sempre de collita tan fràgil) en oliveres, que topa amb el caràcter conservador de son pare, les seves dificultats per trobar parella, les disbauxades nits de cap de setmana on poder desfogar-se

  Escolta'n dos fragments:

 • Intemperància Roig Encès
  Meritxell Cucurella-Jorba (Els Hostalets de Pierola, 1973)
  Editorial El Gall Editor 2009

  Intemperància Roig Encès s una passió · endurar-la · i fer-la patir · esquarterar-la i convertir-la en l´aire que hom decideix respirar · és un sofriment · i un gaudi extrem · intemperància roig encès és un conjunt de cinc quadres poètics (i més( que evoquen, dibuixant-los amb lletres que són paraules, els diversos passos del naixement, la mort i la resurrecció d´una passió ·

  Escolta'n dos fragments:

 • Les cançons del meu terrer
  Carles Mas i Cunillera (Les Borges Blanques, 1916-1984)
  Editat per l'Ajuntament de les Borges Blanques, 1984

  En aquest recull de poemes podem sentir la força creativa del poeta borgenc. La seva imaginació àgil, vigorosa, planeja per damunt de les quimeres de cada dia amb vol d'àguila atalaiant el nostre món rural que ell canta i estima. Els seus poemes són a la vegada himnari i litúrgia, ofrena vida d'una idealització espiritual, perfumada per l'encens de l'espígol i romaní, de la vida, dels costums i de la bellessa d'aquesta terra on brolla l'oli que és unció i aliment perenne de la nostra història.

  Escolta'n dos fragments:

 • Escarnida més enllà de la tomba i altres proses
  Jacint Rosinach (Juneda, 1905 - 1954)
  Editorial Fonoll 2010

  A cavall de la novel·la rosa i la literatura fulletonesca, de la literatura folchitorresiana i la literatura de Districte Cinquè, Jacint Rosinach construeix novel·les urbanes que transcorren majoritàriament en la Barcelona de les primeres dècades del segle XX, una Barcelona en ebullició econòmica, social i cultural, que veu l´arribada del Metro com un dels símbols de la modernitat i que esdevé el somni del progrés social per als qui hi immigren procedents de la Catalunya rural.

  Escolta'n un fragment:

 • Recull poètic
  Joan Bellmunt (Puiggròs, 1950)
  Editorial Pagès 1992

  Joan Bellmunt ens ofereix aquest recull poètic, fruit dels seus primers anys en el món de la poesia i el pensament. La seva poesia, els seus pensaments, els seus contes, la seva literatura, són per a la gent que encara conserva sensibilitat i humanitat. Ell ens diu que és de la terra millor: les Garrigues! I així mateix ens diu que l'home és fill de l'amor i fet per a la pau, però això, l'home d'avui encara no ho ha descobert.

  Escolta'n dos fragments:

 • Mirada de Pau
  Jordi Puig Martin (Cardedeu, 1982)
  Editorial Mediterrània 2012

  Un passeig pels paisatges que ha trepitjat Joan Botam, conegut encara per molts pel seu nom religiós, fra Salvador de les Borges. Estudiant a Arenys, Salamanca i Roma, medievalista sota la direcció del pare Miquel Batllori, mestre a Sarrià, superior de la comunitat a Pompeia, provincial dels caputxins de Catalunya, activista pacifista, pioner de l'ecumenisme, promotor del diàleg interreligiós...Fidel a Déu i a l'exemple de Sant Francesc, ha fet de la seva vida un compromís per la cultura, el diàleg i el país

  Escolta'n un fragment:

 • Poesies de Jacint Rosinach
  Jacint Rosinach (Juneda, 1905 - 1954)
  Editorial Fonoll 2010

  Poesies influenciades pels clàssics de la Renaixença, per la ideologia d'esquerres i pel món folklòric i paisatgístic local. Inclou tota la seva obra coneguda: "Fantasia i records" i "Estampes del cor".

  Escolta'n un fragment:

 • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa

 • © 2022 Ràdio Les Borges 107.1FM
 • Catalunya s.n. 25400 · Les Borges Blanques (Lleida)
 • Tel: 973140342 | 973142171
 • info@radiolesborges.cat