•   Divendres, 11 de desembre de 2015 / Meritxell Bayarri / Nutrició

    Entrevista a Benet Gili, propietari del restaurant La Garbinada de Granyena de les Garrigues

    Arròs amb verduretes i bacallà i caragols a la llauna. Aquests són alguns dels plats que presenta el restaurant La Garbinada en la 21a Mostra Gastronòmica de les Garrigues. Un menú en què s'ofereixen ingredients característics de les terres de Lleida i es dóna especial importància a l'oli del primer raig.

    "Amb la Mostra fem plats una mica diferents dels que normalment oferim", explica el propietari del restaurant, Benet Gili, que destaca l'arròs amb bacallà, elaborat amb caragols de secà i verdures, que té un sabor "difícil de trobar". A part, aquest any s'hi pot trobar un tast d'olis del primer raig, elaborats a diferents molins i cooperatives de la comarca, com també d'olives de diferents varietats. "Això a la gent llunyana de les terres de Lleida els encanta perquè no han trobat mai aquestes varietats, com l'oliva morta", afirma Gili.

    Des de l'any 2001 en què es va obrir La Garbinada, aquest restaurant sempre ha participat en les mostres gastronòmiques que s'han fet. El seu propietari considera que és fonamental que tots els restauradors de la comarca hi participin per donar a conèixer el seu tipus de cuina. En aquest cas, aquest restaurant de Granyena destaca per les carns de la brasa, que es cuinen amb llenya d'olivera i ametller, i per la manera de fer els caragols, que ja poden ser a la llauna, a la gormanda o a la catxipanda. 

    L'edifici on està situat el restaurant és d'estil noucentista i es va fer servir l'any 1939 com a caserna militar per l'exèrcit republicà. Actualment hi van turistes de Barcelona, Tarragona o de les comarques de l'Ebre, que venen a Granyena els caps de setmana a fer activitats a l'aire lliure. Un altre dels actractius de La Garbinada són els concerts, més conretament de rumba catalana, que se solen fer els dissabtes a la nit que aglutinen molts dels seguidors d'aquest estil musical.


    | Descarrega'l com a: | MP3
  •   Divendres, 4 de desembre de 2015 / Meritxell Bayarri / Nutrició

    Entrevista a Yolanda Gracia, cap de comunicació de l'Estrella de Masia Salat

    Bacallà en confit d'oli de trufa o filet de vedella amb salsa de nous i verduretes de l'horta de Lleida. Aquests són els plats principals que presenta l'Estrella de Masia Salat en el seu menú de la 21a Mostra Gastronòmica, un menú que aposta pels productes frescos i de la terra com les verdures i l'oli d'oliva arbequina.

    La cap de comunicació del restaurant, Yolanda Gracia, explica que fins al moment la Mostra ha tingut molt bona rebuda i que els clients han quedat satisfets. Afegeix que la gent que sol passar per Masia Salat són grups que venen de províncies com Girona, Barcelona o Saragossa. "Fem reserves per llars de jubilats, grups d'amics, associacions,...", explica Gracia, i remarca que el restaurant disposa de diferents sales per acollir tot tipus d'esdeveniments com ara casaments, batejos i trobades empresarials.

    Un altre dels atractius d'aquest restaurant de les Borges Blanques és el Parc Temàtic de l'oli, on s'hi poden veure oliveres mil·lenàries i la premsa d'oli més gran del món. A l'Estrella de Masia Sala es fan packs que inclouen visita al museu i dinar al restaurant. "Tenim 'overbooking', els grups volen veure la història de la nostra terra i degustar l'oli que han estat veient al parc", afegeix Gracia.


    | Descarrega'l com a: | MP3
  •   Divendres, 27 de novembre de 2015 / Meritxell Bayarri / Nutrició

    Entrevista a Xavier Benet, xef del Restaurant Hostal Benet

    Un menú degustació amb 20 plats variats però amb un denominador comú: l'oli d'oliva verge extra. Xavier Benet, xef de l'Hostal Benet, explica que en el menú de la 21a Mostra Gastronòmica s'ha decantat pel producte de proximitat "pel producte que la gent de la comarca reconeix molt com a seu". Així, podem trobar plats com un caragol farcit de samfaina o un postre elaborat amb diferents textures d'ametlla.

    D'entre aquests plats també hi ha un postre que es diu 'L'hort' i que destaca perquè simula una terra feta amb xocolata negra i olives arbequines picades. "Per donar una mica de textura i que sembli encara més d'aquí aquest plat", explica Benet. I és que l'objectiu del seu menú és que el client gaudeixi de la gastronomia i descobreixi noves sensacions. Un objectiu aconseguit amb molta dedicació, ja que els plats es comencen a pensar un any i mig abans. "És una roda això, com més t'ho treballes més feedback hi ha amb la gent i millor queda", assegura el xef de l'Hostal Benet.

    Des de l'any 2007 el Restaurant Hostal Benet pertany a la Guia Michelin, un reconeixement que es repeteix cada any i que és fruit del treball del seu xef. En ocasions tan especials com la Mostra Gastronòmica de les Garrigues es poden degustar plats tan elaborats com unes galtes de vedella rostides al forn a baixa temperatura o plats tan complets i ambiciosos com el 'Corral, mar i terra'. "He ajuntat una mica de marisc, pollastre de corral, ànec, gall i després amb bolets i fruites hem fet diferents textures", explica.

    D'altra banda, el que més ha sorprès als comensals han estat les coses més senzilles, com una crema de patata feta exclusivament amb patata i oli d'aquí o una croqueta de formatge, vi i grosella. Fins al 13 de desembre encara es poden degustar els diferents plats que ofereix la Mostra Gastronòmica de la Garrigues, unes dates que segons explica Benet ve gent de fora però també molta gent del territori que espera cada any aquesta època per fer una quedada amb els amics o la família.


    | Descarrega'l com a: | MP3

  Pujar

Des de l'oest

és l'espai que t'acompanya cada tarda a Ràdio les Borges. Presentat per Meritxell Bayarri, hi trobaràs la veu de les persones i entitats de les Borges Blanques i també dels pobles de la comarca. A través de divertides seccions podràs conèixer curiositats sobre la nostra història i la nostra gent, receptes de cuina, consells de salut, etc.

Categories:

Arxiu:

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa