Arxiu sonor

  El Diari dels Argonautes

  Dilluns, 31 de març de 2014

Manuel de Pedrolo - Mecanoscrit del segon origen

Teatralització d'un fragment de la novel·la més coneguda i de més èxit de l'autor català Manuel de Pedrolo, Mecanoscrit del segon origen (1974), inclosa dins el programa El Diari dels Argonautes presentat i dirigit per Montse Moreno.

En aquesta novel·la de ciència-ficció s'explica la història de l'Alba i en Dídac, de 14 i 9 anys respectivament, que viuen en un poble de Catalunya anomenat Benaura. Ells esdevenen els únics supervivents a la Terra després que uns extraterrestres eliminin a pràcticament tota la humanitat. En Dídac és atacat per uns nois del poble perquè és negre. Cau a l'aigua i l'Alba, que ho veu tot, es tira per salvar-lo. És llavors quan apareixen uns platets voladors que ho destrueixen tot i ells es salven gràcies a l'aigua.

El poder de suggeriment de l'obra neix de les seves metàfores, el nou món es compara amb l'actual i s'indiquen noves possibilitats d'existència. El descobriment de molts aspectes per part de la parella (com el paper de la cultura o sexualitat) expliquen que el llibre hagi agradat tant a adolescents, que se senten identificats amb els protagonistes, tot i que la novel·la no va ser escrita específicament per a ells.

Els noms dels protagonistes tenen un valor simbòlic: la noia es diu Alba perquè és l'inici d'una nova humanitat, igualment el nom del Dídac ve de "didàctica" per com aprèn a sobreviure i madurar (simbolitzant el procés de creixement de qualsevol ésser humà). (font: Vikipedia.cat)

Fitxa artística

Mecanoscrit del segon origen (Portada: Edicions 62 / edicions62.cat)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa