Arxiu sonor

  Al dia

  Dilluns, 13 de novembre de 2017

Vicenç Aguado: A 'L'escultor de Déu' hi ha una trama de sentiments, relacions de poder, història, art i una lluita per la llibertat, però també un homenatge a les Garrigues

Vicenç Aguado és professor de Dret a la Universitat de Barcelona, va néixer el 1967 a la capital catalana i viu a Vilanova i la Geltrú tot i que té arrels garriguenques (la seva mare era del Vilosell). De fet, és un apassionat de la comarca i aprofita sempre que pot per venir al seu poble, amb qui manté ferms vincles: és membre del Centre d'Estudis Locals i també soci fundador del Centre d'Estudis de les Garrigues. De fet, també va coordinar el projecte '1714: l'impacte del règim borbònic a les Garrigues", del qual vam parlar també a Ràdio les Borges.

Aguado autor de nombroses publicacions de diversos gèneres: ha escrit llibres en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil, de gènere negre i del seu àmbit acadèmic, i a finals de l'any passat va publicar la seva primera novel·la 'L'escultor de Déu' (Editorial Gregal), un treball que combina la documentació històrica amb elements de ficció i en què el protagonista, un esclau grec provinent de Messina i personatge real, arriba a Barcelona, on és comprat pel mestre escultor Jaume Cascalls i arriba a ser un dels grans escultors del gòtic català.

L'obra conté diversos escenaris, entre els quals destaquen localitzacions garriguenques com -evidentment- el Vilosell, les Borges Blanques, Vinaixa o Juneda, fent com una mena "d'homenatge" a la comarca. Hem pogut parlar amb l'autor sobre quin és l'origen d'aquesta novel·la, si els pobles garriguencs que hi surten responen a una intencionalitat o a una realitat històrica i com ha equilibrat en l'obra el pes de la realitat i la ficció.

A més, durant la conversa, Aguado ens desvetlla curiositats del procés de creació del llibre, si en canviaria alguna cosa, quines dificultats li ha comportat fer novel·la històrica, i també d'altres fets més personals, com que va començar a dedicar-se a escriure fent contes per encomanar als seus fills la passió per la literatura.

'L'escultor de Déu' es presentarà avui a la biblioteca de Juneda i el divendres, 24 de novembre, Aguado presentarà l'obra en el marc de l'Aula d'Extensió Universitària de les Garrigues. L'autor de la novel·la ha volgut reconèixer a l'entrevista la tasca del seu amic, Ramon Miró, garriguenc de l'any 2016, i també agraeix l'ajuda del picapedrer florestí Fèlix Martín.

Vicenç Aguado amb un exemplar de 'L'escultor de Déu' (foto: V.A.).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa