Notícies

  Divendres, 27 de febrer de 2015

Mor Josep Bardia, alcalde de les Borges Blanques entre el 1979 i 1987, als 88 anys

Va ser primer edil durant els anys en què es construïen equipaments importants a molts pobles i ciutats del país, després del franquisme

Ahir va morir, als 88 anys, Josep Bardia i Farré, que va ser el primer alcalde de les Borges Blanques escollit a les urnes després de la dictadura franquista. Bardia es va presentar com a número u de la llista electoral de la candidatura del Grup Independent d'Iniciatives de les Borges Blanques (GIB) per les eleccions municipals del 3 d'abril de 1979.

Va ser l'alcalde de l'Ajuntament de les Borges Blanques durant dos mandats pel GIB: entre el 19 d'abril del 1979 i el 24 de maig del 1983, en un primer mandat, i entre el 24 de maig del 1983 i el 30 de juny del 1987, el segon. "El partit amb què es va presentar procedia de la Cambra de Comerç de les Borges i d'una agrupació de comerciants i empresaris dedicats a diverses activitats", segons l'actual regidor de Cultura de l'Ajuntament de les Borges, Francesc Macià.

Els governs de Bardia

El govern resultant de les primeres eleccions, l'any 1979 va ser un govern de concentració amb diverses formacions que s'hi havien presentat, a causa de la falta d'una majoria clara i de l'atomització del vot. Segons va explicar el mateix Bardia al diari Segre "les negociacions no van ser gaire complicades, ja que cada partit va poder escollir cartera". La fórmula es va repetir als següents comicis, el govern municipal resultant també va ser de concentració, amb Bardia com a alcalde que, d'aquella època, parlava a la revista Terrall, de la manca de recursos de què disposava l'Ajuntament i, en aquest sentit, declarava que "l'endeutament era l'única manera de tirar endavant els projectes i vam augmentar-lo de 29 fins als 98 milions de pessetes".

Algunes de les obres destacades durant els mandats de Bardia, que van coincidir amb l'època en què es bastien molts dels equipaments dels pobles i ciutats del país, van ser el poliesportiu Francesc Macià, inaugurat l'abril del 1985 pel llavors president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, l'institut, les residències, el dipòsit d'aigua o la construcció de moltes voreres als carrers del poble. Segons Josep Segura, tècnic de l'Espai Macià de les Borges Blanques, "Bardia va ser l'alcalde que va començar l'agermanament amb la ciutat nord-catalana de Toluges", que encara se celbra anualment.

Quan va deixar la política es va dedicar a la seva empresa de bigues i pretensats ubicada també a les Borges Blanques. El seu funeral tindra lloc avui divendres, dia 27 de febrer, a les 16 hores, a l'església parroquial de les Borges Blanques.

Bardia, al cap de taula, durant un Ple de l'Ajuntament de les Borges l'any 1979 (foto: arxiu Bardia).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa