Notícies

  Dimecres, 13 de febrer de 2013

L'Ajuntament de les Borges s'oposa a l'ampliació de General d'Olis si no redueix les emissions de fums

I anuncia la instal·lació d'una estació ambiental mòbil per mesurar els fums a la zona

Les Borges no donarà llum verda a la llicència urbanística per a l'ampliació de l'empresa General d'Olis i Derivats S.L fins que els responsables d'aquesta no apliquin mesures correctores que comportin un descens important en les emissions de fums i olors. Aquestes es podran conèixer mitjançant una estació ambiental mòbil que s'instal·larà a la ciutat, que permetrà mesurar les emissions atmosfèriques i que arribarà a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, que s'havia compromès a instal·lar-la fa un any a petició de l'Ateneu Popular Garriguenc, l'ADPN La Banqueta i el Centre Excursionista Borges-Garrigues, però que fa tot just unes setmanes va descartar, al·legant que els resultats obtinguts al Pla d'Urgell eren també vàlids per les Garrigues, segons informa SomGarrigues. Aquesta decisió es va prendre després d'una reunió de l'equip de govern amb la resta de grups municipals per tal d'informar de les últimes gestions amb la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA).

La instal·lació de l'estació mesuradora comportarà que en cas que se sobrepassessin els límits permesos a nivell de partícules, l'equip de Govern podrà reclamar a General d'Olis i Derivats S.L el compliment de la normativa a nivell d'olors i d'emissions amb les pertinents denúncies ambientals.

En relació a l'activitat actual, mentre es continuï sense corregir els efectes a la població de les Borges, l'alcalde Enric Mir ja ha anunciat que "...des del consistori no es tramitarà la llicència urbanística per l'ampliació de l'empresa fins que aquesta no apliqui les mesures correctores que se li han fet arribar també des de l'Ajuntament.". A més, i després de diverses reclamacions de veïns de les Garrigues i formacions polítiques de les Borges, l'alcalde manté que "...el compromís de l'Ajuntament de les Borges és garantir la qualitat de l'aire per tal que els nostres fills i néts creixin a les Borges amb la major qualitat de vida possible....".

D'altra banda, els tècnics municipals estan estudiant l'informe de la Universitat de Barcelona sobre les emissions de fums a la comarca que generaria l'activitat de tres empreses amb combustió de biomassa previstes a la zona de les Garrigues i el Pla d'Urgell. L'informe es va demanar en el moment de la tramitació del nou projecte de biomassa a Juneda.

A la reunió informativa amb tots els membres del consistori, l'equip de Govern va donar a conèixer els resultats de la proposta inicial de resolució de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat per valorar si l'activitat actual de l'empresa s'ajusta a normativa. Malgrat que l'estudi conclou que les dades registrades estan per sota dels límits estimats perjudicials per a les persones, el consistori presentarà al·legacions ja que "...els que vivim a les Borges sabem que les emissions encara han de millorar substancialment", apunta Enric Mir.

L'Ajuntament, que ja treballa en les al·legacions, demanarà que es tingui en compte la concentració d'activitats a la zona que generen un impacte ambiental important. De fet, en el radi de 2 quilòmetres s'hi concentren actualment quatre activitats amb focus d'emissions. L'equip de Govern proposarà les al·legacions prèviament a la resta de formacions polítiques del consistori per tal que s'hi puguin sumar.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa