Notícies

  Dijous, 21 de febrer de 2013

L'Espai Macià incorpora un projecte d'enginyeria inèdit de l'expresident

Es tracta d'un pla de l'any 1904 que mostra la creació d'un camí veïnal a l'estació de ferrocarril de les Borges Blanques

L’Espai Macià acaba d’incorporar un projecte d’enginyeria inèdit de l’expresident. Elaborat pel mateix Francesc Macià, es tracta d’un pla que data del 30 d’abril de l’any 1904 i mostra la creació d’un camí veïnal a l’estació de ferrocarril Lleida-Tarragona de les Borges. El document s’ha descobert inesperadament dins de l’arxiu municipal, guardat en una caixa sense classificar juntament amb altres documents dels anys 60 que també estaven per catalogar.

El projecte de Macià, que tot just s’ha donat a conèixer, solucionava un greu problema d’accés a l’estació que patien els propietaris dels molins d’oli de la zona. La creació del camí va fer que aquests usuaris i els seus carros poguessin arribar amb molta més facilitat a l’andana del tren per carregar les mercaderies, principalment l’oli, que després s’exportaria arreu del país.

El pla de realització del camí veïnal va ser un dels últims projectes del coronel Francesc Macià com a enginyer, ja que tres anys després, al 1907, el qui va ser expresident de la Generalitat deixarà el càrrec militar i l’enginyeria per començar la seva carrera política.

El pla de creació del camí passarà a formar part del fons museístic de l’equipament de les Borges i se suma a l’altre projecte d’enginyeria civil elaborat per l’expresident, sobre la construcció del dipòsit d’aigua de la capital, actualment enderrocat.

Imatge del pla dissenyat pel president Francesc Macià. (Foto: Ajuntament de les Borges)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa