Notícies

  Divendres, 10 de novembre de 2017

Els CDR, grups clau de les mobilitzacions de la vaga del passat 8N

Els comitès de Juneda, Arbeca i les Borges avaluen positivament l'aturada de país, però fan autocrítica en alguns aspectes

Des de Ràdio les Borges us fèiem la crònica de la jornada d'aturada general del passat dimecres, 8 de novembre, que va estar marcada, sobretot, per la mobilització i els talls de carretera que es van organitzar des dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

Aquests grups es van constituir inicialment per garantir al màxim la celebració del referèndum d'autodeterminació de Catalunya del passat 1 d'octubre amb el nom Comitès de Defensa del Referèndum. Només amb poc més d'un mes s'han creat CDR arreu del país, grups de gent diversa, de diferents professions però també estudiants i gent gran. A les Garrigues són un fenòmen recent que va agafant forma ja després del referèndum, aprofitant la mobilització que va comportar. En el cas de Juneda, per exemple, no es constitueix fins a finals del mes passat.

Actualment al Principat català hi ha uns 280 CDR, que han estat una peça clau en la vaga general d'aquest passat dimecres, organitzant piquets informatius, mobilitzacions i talls de carreteres i de vies, entre altres activitats, per reclamar la llibertat dels consellers del Govern empresonats i també dels presidents d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Els CDR a les Garrigues

Pel que fa a la comarca, hi ha quatre CDR: a les Borges Blanques, a Juneda i a Arbeca (Front Arbequí) i el CDR Segrià Sud-Garrigues altes. Els grups dels tres pobles més grans compten més o menys amb una vintena de persones que s'encarreguen de diferents qüestions i gestionen l'activitat del comitè, que es dóna a conèixer en bona part a través de les xarxes socials. A més, es van convocant assemblees obertes a tothom en què s'hi afegeix gent diferent a la d'aquest nucli. El CDR de les Garrigues altes, per la seva part, agrupa persones de diferents pobles com el Cogul, Granyena, el Soleràs, Juncosa, la Granadella, Bovera, Bellaguarda, els Torms i Torrebesses, ja que aquests municipis no tenen grup propi.

A les Borges, Juneda i Arbeca, els CDR es van anar consolidant en major o menor mesura, un cop celebrat el referèndum, en l'aturada de país del 3 d'octubre per denunciar la repressió dels cossos policials espanyols l'1 d'octubre. Va ser arran d'aquesta aturada que es van convocar assemblees obertes a la placeta del Terrall de les Borges, on van assistir també persones d'altres pobles, que es van posar en marxa als pobles grups interessats en defensar la república catalana, els seus representants i les seves institucions davant la repressió de l'estat espanyol. Les mobilitzacions que convoquen els CDR del nord de la comarca compten amb la participació de gent de Castelldans, l'Albagés, l'Espluga Calba, Fulleda, Vinaixa i altres municipis que no tenen grup propi.

La vaga del 8N segons els CDR

Des del CDR de Juneda expliquen com van viure la vaga del passat dimecres, 8 de novembre, que va mobilitzar gent de diversos pobles garriguencs i també de comarques veïnes, com l'Urgell:


CDR Juneda | Descarrega'l com a: | MP3

El grup de les Borges explica que "la jornada va ser positiva en general i sense incidents" i destaquen que "la vaga va ser efectiva perquè es van tancar gairebé tots els comerços i bars de les Borges i l'N-240, una de les principals vies, va estar tallada durant moltes hores". Afegeixen que "hi haurà segur noves mobilitzacions mentre hi hagi presos polítics i repressió, i haurem de buscar noves formes de fer pressió".

D'altra banda, assenyalen que un dels fets positius de la jornada és que "els pobles vam col·laborar amb un objectiu comú, en un moviment sorgit de la gent, assembleari i popular, que aconsegueix crear sinergies entre persones de diferents municipis per dibuixar la república on volem viure".

Per la seva part, des d'Arbeca, fan una valoració una mica més crítica de la jornada apuntant que "alguns participants anaven amb una mica de por perquè és dels primers cops que participen en accions d'aquest tipus". D'aquesta manera, remarquen que "hauríem d'estar més convençuts els dies anteriors per transmetre les informacions amb més fermesa". Com a aspecte positiu, consideren que des del CRD d'Arbeca "hi va haver bona organització entre el grup i les activitats que vam organitzar prèviament".

I des del CDR de Juneda destaquen que "tothom estava molt implicat i sabien la manera correcta d'actuar davant dels agents". No obstant això, també remarquen aspectes a millorar "com a grup vam funcionar molt bé, però a vegades faltava una mica de coordinació entre els diferents CDR's", expliquen. Tot i així, expliquen que "anem a poc a poc, estem en construcció i això ens ha de servir per millorar".


CDR Juneda | Descarrega'l com a: | MP3
El tall de carretera a l'N-240 del passat dimecres.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa