Notícies

  Dilluns, 14 d'octubre de 2013

L'Espai Macià incorpora més d'una setantena d'exemplars de la revista local 'Horitzó' al seu fons

El butlletí es va publicar entre els anys 1932 i 1936

L'Espai Macià de les Borges ha incorporat setanta-un números de la revista local "Horitzó", un butlletí d'informació setmanal que es va publicar entre els anys 1932 i 1936 i va aconseguir gran popularitat entre els veïns del municipi.

La revista, escrita en català, inclou informació detallada del moviment polític i la vida social dels anys 30 a les Borges Blanques, "un testimoni de l'època excepcional que ens ajudarà a conèixer de més a prop la nostra història", explica el regidor de Cultura Francesc Macià.

La troballa forma part de l'arxiu Pere Mies, donat a l'Ajuntament per part de la seva família i que ara s'està catalogant.

Els exemplars de la revista "Horitzó", que es troben en molt bon estat de conservació, "ens donen un punt de vista diferent dels fets ocorreguts a les Borges durant el període de la República, molt allunyats de Barcelona, el focus d'atenció de l'època", afirma Macià.

La publicació, una revista de la Federació de Joves Cristians de Catalunya lligada al sector catòlic del carlisme local però amb fortes conviccions catalanistes, compta amb un contingut molt innovador per l'època.

Inclou lliçons d'història de Catalunya, classes de català, crònica política i social, esdeveniments destacats com naixements i defuncions a les Borges i informació esportiva i dels mercats, amb detalls del preu de productes com l'oli i el panís, entre altres.

També inclou publicitat d'empreses i comerços locals dels anys 30. Editada per Víctor Martí, un dels ideòlegs i mecenes del projecte que fou afusellat durant la Guerra Civil, la publicació té "una estructura molt senzilla que en facilita la lectura, i compta amb una tipografia avançada a l'època", afirma el coordinador de l'Espai Macià, Josep Segura, qui també certifica que "Horitzó" "és la publicació antiga a les Borges Blanques amb una vida més llarga".

Els nous exemplars incorporats al fons de l'Espai Macià estàn en fase de catalogació (foto: Ajuntament de les Borges)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa