Notícies

  Dimecres, 3 d'abril de 2013

El molí d'oli de cal Gineret, previst per aquesta tardor

La primera fase de les obres s'ha adjudicat a l'empresa borgenca Construccions Jordi Bellmunt per un import de gairebé 47.000 euros, finançat majoritàriament per l'IEI

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha adjudicat la primera fase de les obres de rehabilitació de l'antic molí d'oli de cal Gineret a l'empresa borgenca Construccions Jordi Bellmunt, per un import de 46.963'58 euros, finançat en gran part per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

L'objectiu del consistori és convertir en visitable aquest espai, un dels 60 molins que antigament treballaven a la capital de les Garrigues, i transformar-lo en una sala per a usos culturals. L'obra, que compta amb un termini d'execució de sis mesos, estarà llesta a finals de tardor. 

L'espai, un edifici senyorial que data de finals del segle XIX i al voltant del qual tenia lloc l'antiga Fira de Sant Antoni, conserva només els baixos i els espais on es guardava l'oli. En aquesta primera fase està previst eradicar la humitat de l'antic immoble, situat a la cruïlla del carrer la Font i del carrer Sant Pere de les Borges. Per aquest motiu s'impermeabilitzarà el terra de la plaça exterior del carrer Sant Pere, que és en l'actualitat el sostre de l'antic molí. Aquesta actuació servirà per aturar el deteriorament de les voltes i dels cubs d'oli i de vi existents.

També es millorarà el paviment i es donarà la pendent necessària per a evitar les filtracions d'aigua que hi ha quan plou. Per últim es col·locaran lluernaris per donar llum a l'interior del molí a les antigues boques d'entrada dels cubs, per on abans es feia passar el gra i l'oli, i que estan ubicades al terra de la plaça.

La segona fase de les obres se centrarà en la rehabilitació dels cubs situats a la part inferior de Cal Gineret i que els veïns de les Borges van fer servir com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil.

Façana actual del molí de cal Gineret (foto: Ajuntament de les Borges)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa