Publicitat
Notícies
Dijous, 21 de març de 2024Nova edició de la Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa, del 29 al 31 de març
La fira combina xerrades, tallers gastronòmics, maridatges, tastos, rutes guiades, demostracions de tallers de pedra, foodtrucks i caminades
Ahir dimecres, es va presentar, a la Diputació de Lleida, la 21a Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa, que s'allargà del 29 al 31 de març. La presentació es va fer a càrrec del diputat Òscar Martínez; l'alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, i l'organitzadora de la fira, Laura Avià.
Els actes de la fira s'iniciaran el divendres, 29 de març, amb la inauguració de la ruta 'Ahir i avui', una ruta pels carrers de Vinaixa del segle vint, dissenyada per Pau Bergadà, Mariona Torrell i Meritxell Gabarra, amb la col·laboració de la Biblioteca Màrius Torres.
Josep Maria Tarragó ha explicat que hi haurà 20 parades, totes úniques en la seva especialitat, i que si les previsions d'afluència són semblants a la de la passada edició, al llarg de les tres jornades poden visitar la fira unes 3.500 persones, essent la jornada de diumenge la més nombrosa. "Busquem ressaltar aquestes activitats que són clau i bàsiques per al desenvolupament del dia a dia de Vinaixa. Per això hem anat a buscar activitats per a tots els públics", ha dit.
Tarragó també ha explicat que amb el nou format de la fira iniciat fa tres anys, esperen tancar un cicle de quatre anys l'any que ve, i aleshores valorar si es manté l'actual format o es torna a l'anterior de fira d'un dia.
Al llarg dels tres dies, la fira combina xerrades, tallers gastronòmics, maridatges, tastos, rutes guiades, foodtrucks i caminades. El dissabte i el diumenge, s'ha previst, per exemple, la xerrada 'Visió global de la pedra', a càrrec d'Eduard Moragues, a les 11 hores. Dissabte anirà seguida de la presentació de la nova associació PACAT, de Mestres Artesans vinculats a la construcció tradicional; i el diumenge, d'una ruta guiada de la transformació de la pedra, a càrrec de Josep Gabarra, de Pedres Magami. Respecte a les demostracions gastronòmiques, Laura Avià ha explicat que "comptem, per tercer any consecutiu, amb la participació de l'Aula Gastronòmica, portant a Vinaixa restaurants de l'entorn per donar a conèixer els productes locals a la gent de la zona".
Altres activitats destacades són la demostració del treball manual de la pedra, a càrrec del mestre artesà Marcel Mingorria, durant el matí del diumenge, 31 de març, o els nombrosos tallers gastronòmics que s'oferiran amb l'oli i l'oliva com a grans protagonistes.
La inauguració serà el dissabte, 30 de març, a les 11 hores, a càrrec de la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la cloenda, el diumenge, 31 de març, a càrrec del director general de Comerç, Jordi Torrades.
També s'han previst rutes guiades pel centre històric, de la transformació de la pedra, i pels molins antics i moderns i dues caminades, una de nit 'La nit de les llums d'oli', pel centre històric de Vinaixa, ambientada en llegendes medievals, a càrrec dels Trobadors de la Vall de Vinaixa (divendres, 29 de març, 20.30 hores), i una altra la 'Caminada de les Fonts i la Pedra Seca', organitzada per l'Associació Esportiva Excursionista de Vinaixa i la col·laboració de l'Associació de dones 'La Ruella' (dissabte, 30 de març, a les 8.30 hores).
Aquí podeu veure la programació completa.