Opinió

  Arnau Huguet Gené, tècnic de l’Espai Situa’t de Lleida a l’Associació Salut Mental Ponent

La reivindicació dels drets en la salut mental - #dretsensalutmental

Els drets són quelcom que ens assegura unes llibertats i que teòricament són per tots els éssers humans siguin quina sigui la seva situació, origen o identitat. Concretament en salut mental, ens trobem com a associació Salut Mental Ponent, que tot i la importància que tenen els drets per poder desenvolupar una vida plena, encara hi ha situacions de discriminació i vulneració de drets de manera habitual. L'estigma social que hi ha associat als diferents diagnòstics en salut mental impacta en la manera en com la societat i el sistema tracta a la persona, la seva família i en tot el procés de recuperació.

En aquest sentit, s'han realitzat avenços en la consolidació de drets per les persones amb alguna discapacitat, com el nou marc jurídic en relació amb la seva capacitat jurídica el 2021, més respectuosa amb la seva capacitat de decisió, com també l'eradicació de l'esterilització forçosa el 2020, una pràctica anacrònica que encara era legal a l'Estat espanyol.

Tot i això, tal com apunta l'Ivan Cano, tècnic de drets i incidència de Salut Mental Catalunya, "la perspectiva de drets en salut mental requereix una combinació entre canvis normatius (lleis i protocols) i actituds (praxi professional/població) ", per això com a associació Salut Mental Ponent, tenim el deure de treballar tant a internament com a promoure-ho al nostre entorn.

Aquest passat desembre, la Federació de Salut Mental Catalunya ha desenvolupat la campanya #dretsensalutmental per reivindicar els drets en salut mental, per reivindicar que tothom ha de tenir els mateixos drets i donar-los a conèixer. Aquests drets són diversos però llargament reivindicats per tot el col·lectiu com el dret a una sanitat de qualitat, a decidir sobre la pròpia vida, a una educació inclusiva, una feina digna com també en contra pràctiques com els ingressos involuntaris i contencions il·limitades o la sobremedicació.

En la campanya 'Drets en Salut Mental 2022' es recullen diferents testimonis que comparteixen la seva experiència, el marc legislatiu vigent, com també es comparteixen per les xarxes socials els continguts de la campanya per visibilitzar aquestes situacions habituals. A més, proporciona molta informació per poder realitzar denúncies en matèria de vulneració de drets i els diferents organismes on fer-ho.

Podeu trobar tota la informació aquí. L'Associació Salut Mental Ponent, conjuntament amb l'Espai Situa't-Activa't per la Salut Mental, som un punt on ens marquem poder acompanyar la persona a qui se li han vulnerat els drets, poder registrar-ho i dur a terme les accions que siguin pertinents de manera acordada amb la persona. Podeu contactar amb nosaltres al 615 37 45 72 o a safe.lleida@smponent.com.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa