Notícies

  Dilluns, 29 de març de 2021

Les Garrigues tindrà, finalment, una Taula de la Qualitat de l'Aire

Pocs dies després de l'aprovació definitiva de Nova Tracjusa i hores després que ho exigís el Consell Comarcal de les Garrigues, el Govern ha anunciat la creació de l'organisme

La comarca de les Garrigues tindrà una Taula de la Qualitat de l'Aire pròpia, tal i com va comprometre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, fa més d'un any, i com s'ha exigit des del Consell Comarcal després de l'aprovació del projecte Nova Tracjusa de Juneda. L'organisme estarà presidit per l'ens comarcal i tindrà un caràcter transversal amb la participació dels ajuntaments de la comarca i la Generalitat, així com agrupacions o entitats professionals i ciutadanes que, pels seus coneixements tècnics, la naturalesa de la seva activitat o per l'interès general en la qualitat de l'aire, es troben afectats per aquesta matèria.

Segons informa SomGarrigues, la creació d'aquesta Taula era un compromís que el conseller Calvet va anunciar el gener del 2020, arran de la prestesa posada en marxa de Tracjusa. Després, quan ja es complia un any des que Calvet va fer aquest anunci, fonts del Departament van assegurar que la Taula l'havien d'impulsar les administracions locals. Ara, amb l'autorització ja definitiva a Tracjusa, el Govern anuncia la creació de la Taula, que encara no té un calendari de reunions.

Segons informen des del Govern, l'objectiu és que la Taula esdevingui un espai territorial d'informació, participació i consulta a l'entorn de la qualitat de l'aire a les Garrigues. S'hi donaran a conèixer els diversos treballs i estudis que s'han realitzat fins ara des del Departament de Territori i Sostenibilitat, així com els que es vagi realitzant en un futur.

En aquest sentit, indiquen, des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic "ja fa temps que s'està treballant per tenir una radiografia de la qualitat de l'aire de la zona en previsió de la creació de la Taula".

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA) disposa d'una estació al Pla del Molí (Juneda). En aquesta estació es determinen ozó, òxids de nitrogen i fracció PM10 (partícules en suspensió de menys de 10 micres) del material particulat mitjançant un analitzador en continu i un captador manual.

Les instal·lacions de Tracjusa, a Juneda.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa