
-
Dijous, 18 de juny de 2015 / Meritxell Bayarri / El Campaner
Pere Giné ens parla del 3er Festival de Repic de Campanes de les Garrigues
Una setmana més, Pere Giné, el campaner de les Borges Blanques, ve al programa 'Des de l'Oest per explicar diferents anècdotes i històries relacionades amb el campanar del municipi. En aquest cas ens parla del 3er Festival de Repic de Campanes de les Garrigues, que se celebra enguany al municipi de la Granadella i que començarà aquest dissabte 20 de juny a partir de les 6 de la tarda.
La història i la música seran els dos elements que marcaran aquest festival. A les 6 de la tarda, tan bon punt es faci la rebuda dels participants, començarà una visita guiada pel nucli antic del poble, el Centre d'Interpretació de l'Oli i el refugi. Més tard, a dos quarts de 9, el president de l'Associació Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, farà una conferència que es titula 'I ara...toquen les campanes!'. Finalment, a les 10 de la nit, després del sopar popular començarà l'audició de repic de campanes, una actuació que anirà a càrrec de campaners d'arreu de Catalunya que ja porten una llarga trajectòria practicant aquest art.
| Descarrega'l com a: | MP3 -
Dimarts, 5 de maig de 2015 / Meritxell Bayarri / El Campaner
Pere Giné ens explica la història de l'estàtua de l'àngel comunista
A la Parròquia de l'Assumpció de Maria, just entrar a mà dreta hi ha una escultura que té història. Es tracta de la figura de l'arcàngel Sant Miquel, que segons comenta Pere Giné, està feta amb un estil que recorda a les figures de la columnata de Bernini de la Ciutat del Vaticà. Una estàtua que tot i el pas del temps i les diferents guerres que han anat succeint mai ha caigut i ha donat origen a la història de l'àngel comunista.
Pere Giné explica que durant el regnat d'Isabel II (1833 -1868) quan hi havia escaramusses entre els carlins i els liberals aquests últims es van refugiar a l'església, l'edifici més important de la població, perquè els fes de fortalesa. Mentrestant els carlins, situats a fora de l'equipament, anaven tirant bombardins per fer fora als resguardats. Això que amb un d'aquests atacs es va tocar a l'estàtua de l'arcàngel Sant Miquel, que llavors estava situada a la façana de l'edifici, i li van trencar la mà amb què empunyava l'espasa.
Uns anys més tard durant la Guerra Civil Espanyola, el fenomen de la persecució dels membres de l'Església Catòlica duta a terme majoritàriament pels republicans més radicals, va donar lloc a la destrucció del patrimoni religiós, com per exemple, les esglésies. A les Borges, quan es va anar a atacar la façana principal del temple un escamot va voler destruir la figura de l'arcàngel des de baix al carrer però va arribar un dels caps i va dir que no ho fessin. I és que des de sota semblava que l'estàtua, sense espasa i amb la mà trencada, alcés el puny dret i d'aquesta manera representés un dels símbols de la ideologia comunista.
Per semblar comunista doncs, l'estàtua de l'arcàngel Sant Miquel de les Borges al final no es va destruir. Pere Giné ens explica aquesta historieta que ja ve del seu rebesavi (Fotos: Ràdio les Borges i indretsdelleida.com).
| Descarrega'l com a: | MP3
Des de l'oest
és l'espai que t'acompanya cada tarda a Ràdio les Borges. Presentat per Meritxell Bayarri, hi trobaràs la veu de les persones i entitats de les Borges Blanques i també dels pobles de la comarca. A través de divertides seccions podràs conèixer curiositats sobre la nostra història i la nostra gent, receptes de cuina, consells de salut, etc.