•   Divendres, 27 de novembre de 2015 / Meritxell Bayarri / Nutrició

    Entrevista a Xavier Benet, xef del Restaurant Hostal Benet

    Un menú degustació amb 20 plats variats però amb un denominador comú: l'oli d'oliva verge extra. Xavier Benet, xef de l'Hostal Benet, explica que en el menú de la 21a Mostra Gastronòmica s'ha decantat pel producte de proximitat "pel producte que la gent de la comarca reconeix molt com a seu". Així, podem trobar plats com un caragol farcit de samfaina o un postre elaborat amb diferents textures d'ametlla.

    D'entre aquests plats també hi ha un postre que es diu 'L'hort' i que destaca perquè simula una terra feta amb xocolata negra i olives arbequines picades. "Per donar una mica de textura i que sembli encara més d'aquí aquest plat", explica Benet. I és que l'objectiu del seu menú és que el client gaudeixi de la gastronomia i descobreixi noves sensacions. Un objectiu aconseguit amb molta dedicació, ja que els plats es comencen a pensar un any i mig abans. "És una roda això, com més t'ho treballes més feedback hi ha amb la gent i millor queda", assegura el xef de l'Hostal Benet.

    Des de l'any 2007 el Restaurant Hostal Benet pertany a la Guia Michelin, un reconeixement que es repeteix cada any i que és fruit del treball del seu xef. En ocasions tan especials com la Mostra Gastronòmica de les Garrigues es poden degustar plats tan elaborats com unes galtes de vedella rostides al forn a baixa temperatura o plats tan complets i ambiciosos com el 'Corral, mar i terra'. "He ajuntat una mica de marisc, pollastre de corral, ànec, gall i després amb bolets i fruites hem fet diferents textures", explica.

    D'altra banda, el que més ha sorprès als comensals han estat les coses més senzilles, com una crema de patata feta exclusivament amb patata i oli d'aquí o una croqueta de formatge, vi i grosella. Fins al 13 de desembre encara es poden degustar els diferents plats que ofereix la Mostra Gastronòmica de la Garrigues, unes dates que segons explica Benet ve gent de fora però també molta gent del territori que espera cada any aquesta època per fer una quedada amb els amics o la família.


    | Descarrega'l com a: | MP3
  •   Dijous, 26 de novembre de 2015 / Meritxell Bayarri / Nutrició

    Entrevista a Jaume Graus, del restaurant Miravall de Juneda

    Trinxat amb rosta de cansalada de pagès o melós de vedella amb bolets silvestres, aquests són els plats que ha escollit el restaurant Miravall de Juneda per a la 21a Mostra Gastronòmica de les Garrigues. Una cuina tradicional que segons explica el seu responsable, Jaume Graus, està estretament relacionada amb l'espai on hi ha el restaurant. "Ja que estem en un mas antic de pedra i fusta, entenem que la cuina hi ha d'anar d'acord", afirma.

    Els menjars però, també estan pensats per sorprendre el comensal amb presentacions innovadores que li donen un toc modern al plat. D'altra banda, pel que fa a l'altre protagonista de la Mostra, l'oli d'oliva verge extra, Graus explica que l'han fet servir en el 1r i el 2n plat, així com en la majoria de coccions que fan durant l'any. "És la base de la cuina mediterrània i garriguenca", afegeix.

    El Mas de Miravall és un antic mas restaurat que té 250 anys. Té una part de casa de colònies perquè s'hi puguin allotjar grups de joves i famílies i una altra part on s'hi celebren casaments, comunions i altres tipus de celebracions. Segons el seu responsable, el que més destaca és que és un mas molt gran, un dels més grans que havia estat en funcionament a la plana de Lleida i en el qual hi havien viscut i treballat més de 100 persones. Actualment, a part del servei de restaurant també ofereixen altres activitats de lleure com unes pistes de paintball, piscina i zona infantil. "Tenim molt versatilitat a l'hora d'organitzar esdeveniments de tot tipus", conclou Graus.


    | Descarrega'l com a: | MP3
  •   Dimecres, 18 de novembre de 2015 / Meritxell Bayarri / Nutrició

    Entrevista a Montse Freixa, del restaurant El Castell de la Floresta

    Un menú per tornar als orígens, als records de quan érem petits. Montse Freixa, cuinera del restaurant El Castell, explica que per aquesta 21a Mostra Gastronòmica ha recuperat els plats oblidats que menjava en la seva infantesa i els ha donat un toc més modernitzat. Així, es pot trobar una arengada amb raïm, conill amb romer o un pa amb vi i sucre 2.0. "La idea era poder recuperar tot allò que abans et feia sentir tan bé i recordar tots aquells temps", afegeix Freixa.

    D'altra banda, una altra de les característiques d'aquest menú és la gran varietat d'olis que s'utilitzen. "Hem volgut donar-li una mica més de protagonisme a l'oli català i hem decidit presentar un menú degustació de tast varietal d'olis", explica la cuinera de El Castell. D'acord amb aquesta idea s'ha maridat cada dos plats amb un oli varietal diferent amb l'objectiu d'explicar la virtut de l'arbequina i també dels altres olis. "Tots tenen el seu lloc a la cuina, si es combinen, cada u pot servir per harmonitzar un plat perfectament", afirma.

    El restaurant El Castell de la Floresta fa tres anys i mig que va obrir i des de llavors ha participat en totes les mostres gastronòmiques. Actualment també participa en un altre projecte, el de l'Oleoturisme Garrigues, que pretén potenciar el turisme de l'oli i enllaçar diferents engranatges com pot ser la visita a un molí d'oli, conèixer els espais històrics que hi ha al territori o bé fer un tast gastronòmic. "Les Garrigues està per descobrir, la gent no coneix que hi ha una comarca que té molts racons amagats, que té molta història i té moltes coses per ensenyar", afirma Freixa. 


    | Descarrega'l com a: | MP3

  Pujar

Des de l'oest

és l'espai que t'acompanya cada tarda a Ràdio les Borges. Presentat per Meritxell Bayarri, hi trobaràs la veu de les persones i entitats de les Borges Blanques i també dels pobles de la comarca. A través de divertides seccions podràs conèixer curiositats sobre la nostra història i la nostra gent, receptes de cuina, consells de salut, etc.

Categories:

Arxiu:

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa